26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nová růžencová zastavení na Velehradě

23. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/26 Veřejné mínění v církvi, 23.6.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Náhodní cyklisté projíždějící minulý pátek po poutní stezce ze Starého Města na Velehrad možná netušili, že jsou svědky historických okamžiků. Od rána zde kameník a technici usazovali prvních šest růžencových zastavení, která o hlavní červencové pouti přivítají návštěvníky Velehradu.

Celkem jich bude dvacet. Zatím se Matici Velehradské podařilo získat peníze na necelou třetinu. „Jsem rád, že práce postupují tak rychle,“ pochvaluje si předseda matice P. Jan Peňáz. Usazování jednotlivých zastavení s napětím sledoval autor návrhu výtvarník Milivoj Husák z Brna. „Ze země jakoby vyrůstá hrubě opracovaný kvádr, na němž je jemně zpracovaná kostka s označením jednotlivých zastavení,“ prozradil výtvarník Husák. Podle dodaných návrhů vše zpracoval a z božanovského pískovce vytesal kameník Josef Kozel z Klepačova u Blanska. „Na první třetině zastavení jsem pracoval rok. Pokud bude vše plynule postupovat jako dosud, čekají mne ještě dva roky práce,“ odhaduje kameník.
Některá zastavení ještě mohou sponzorsky podpořit jednotlivci, organizace i celé farnosti. Peněžními dary projekt podpořili například olomoučtí biskupové, Tovaryšstvo Ježíšovo, Zlínský kraj, Kongregace sester Cyrila a Metoděje či poutníci z Horácka a Velkého Meziříčí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou