26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nová krizová noclehárna v Malešicích

8. 12. 2020

|
Tisk
|

Třiceti lidem bez domova pomáhá přežít zimu krizová noclehárna Arcidiecézní charity v pražských Malešicích. Je otevřena 24 hodin denně a slouží hlavně nemocným nebo těm, kdo se zotavují po úrazu.

Vydání: 2020/50 Na roráty se svíčkou i rouškou, 8.12.2020, Autor: Tereza Zavadilová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


Jedním z nich je pan Josef, který v létě pracoval na stavbách a přespával v ubytovnách. „Pak ale přišel úraz, což pro člověka bez pracovní smlouvy znamená konec bydlení. S prací jsem o ubytování přišel a skončil na noclehárně. Jakmile budu zdravý, do práce se vrátím,“ sděluje.
Někteří obyvatelé noclehárny do práce pravidelně docházejí, zatímco jiní si ji teprve hledají. „Chceme je v hledání práce co nejvíce aktivizovat,“ zdůrazňuje charitní pracovnice Julie Holaňová. A dodává, že se nocležníci sami nabídli pomoci s odhrnutím sněhu nebo s opravou topení.
Posílení kapacit
„Malešická noclehárna je jedním z šesti zařízení v Praze, která od prosince do března doplňují celoroční azylové domy a noclehárny o 475 lůžek. Magistrát zřizuje nonstop dispečink evidující kapacity jednotlivých zařízení. A do systému jsou zapojeni pražští strážníci, kteří do nocleháren spolu se sociálními pracovníky lidi bez domova posílají,“ přibližuje Jarmila Lomozová, mluvčí Arcidiecézní charity Praha. Lidem bez domova pomůže i darované oblečení. Charita upotřebí zimní bundy, kalhoty a boty, svetry, spodní prádlo a ponožky. Sběrné místo je v Pernerově ulici 20 v pražském Karlíně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou