26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Norsko: Modlitby za oběti

27. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/31 Včelaři, 27.7.2011

Norsko se vzpamatovává z „černého pátku“ 22. července, kdy fanatik Anders Behring Breivik při explozi vládních budov v Oslu a střelbě do mladých lidí na nedalekém ostrově Utöya zabil nejméně 93 lidí.

V přeplněné luterské katedrále Domkirke v Oslu se v neděli konala bohoslužba za oběti. Přítomen byl král Harald V. s královnou Sonjou a rovněž premiér Jens Stoltenberg. A mnoho lidí i v dešti stálo ještě před katedrálou. „Hluboce nás všechny zasáhla tato strašná událost a tolik úmrtí, zvláště mezi mladými lidmi. Pro Nory je to obrovská katastrofa. Už ji označili za největší neštěstí, které zemi postihlo od druhé světové války,“ uvádí apoštolský nuncius v tomto skandinávském státě Emil Paul Tcherrig. „Všichni zakoušíme hlubokou bolest nad vážnými teroristickými útoky, k nimž došlo v pátek v Norsku. Modlíme se za oběti, raněné a jejich drahé. Chci znovu všem zopakovat cílenou výzvu, aby navždy opustili cestu nenávisti a vyhýbali se logice zla,“ vyjádřil se při nedělní modlitbě Anděl Páně v Castel Gandolfo papež Benedikt XVI. Teroristické útoky v Norsku odsoudila také Česká biskupská konference a vyzvala křesťany, aby se sjednotili v modlitbě za oběti této tragédie (celé prohlášení najdete na tisk.cirkev.cz).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou