26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Norimberské Jezulátko každoročně ožívá

11. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/50 Vánoce, vánoce přicházejí, 11.12.2006, Autor: Kateřina Šťastná

Adventní trhy v německém Norimberku každoročně – již od roku 1969 – provází postava „živého“ Jezulátka. Není to však dítě v jeslích, jak by někteří očekávali, ale dospělý člověk. Jak uvádějí organizátoři trhů, tuto roli vždy znázorňovaly dívky.

Slavnostní zahájení adventních trhů proběhlo na ochozu norimberského chrámu Frauenkirche, kde se poprvé objevila živá postava Jezulátka s širokým pláštěm, dlouhými zlatými vlasy a korunou na hlavě. Od té doby se Jezulátko po celý advent objevuje v prostorách tržiště, ale také navštěvuje mateřské školy, domovy důchodců a sociální zařízení v Norimberku a okolí. Z přibližně sedmdesáti adeptek volí vždy na dva roky porota jedinou dívku ve věku mezi 16 a 19 lety, která bude postavu Jezulátka znázorňovat. Musí to být obyvatelka Norimberka vysoká minimálně 160 centimetrů a nesmí trpět závratěmi – aby dokázala stát na ochozech chrámu. Letos již podruhé postavu ztvárňuje sedmnáctiletá Eva Sattlerová. Jak sama říká, je to náročný, ale krásný úkol. Nejraději vzpomíná na setkání s dětmi v mateřských školách, které po ní například chtějí, aby jim ukázala, jak létá.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou