26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noci kostelů se zapisují do srdcí lidí

26. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/22 Druh - družka, 26.5.2011

Opět je před námi Noc kostelů. Tentokráte se už za necelý týden – v pátek 27. května – otevřou chrámové dveře ve všech českých a moravských diecézích. Celkem má být v ČR přístupno 920 kostelů s programem. K našim a rakouským farnostem se poprvé přidalo také Slovensko, resp. arcidiecéze trnavská a několik kostelů v nitranské a spišské diecézi.

Největší počet, téměř 150 otevřených svatostánků s bohatým programem, nabídne pražská arcidiecéze. Noci kostelů se zúčastní i arcibiskup Dominik Duka, který pouť po nočních kostelích zahájí ve Vlašimi. Od 20 hodin bude hovořit s návštěvníky tamního kostela sv. Jiljí. Na závěr navštíví v Praze svatovítskou katedrálu, kde udělí přítomným své noční požehnání. Atraktivní program je připraven například v kostele Nejsv. Salvátora, kde jiskření píšťal během „Tance světla“ zajistí Jiří Stivín a jeho přátelé. Arcibiskup trnavský Róbert Bezák získával v loňském roce zkušenosti s Nocí kostelů v Brně a ve Vídni. „Nejvýš jsem hodnotil otevřenost, pohostinnost a projevy přátelství, které se zapisují do srdcí lidí. A spolu s uměleckými poklady otevírají návštěvníkům pohled až do nebeských prostor. Cítím za tím něco velmi krásného. V křesťanském duchu, který nepreferuje soutěžení, ale nabídku nezištné pomoci a předávání zkušeností, se dobře prezentujeme v rámci celé Evropy,“ uvedl arcibiskup Róbert Bezák na tiskové besedě v Brně. Současně pozval čtenáře Katolického týdeníku, aby přijeli sbírat silné zážitky z bohatého programu Noci kostelů také na Slovensko. „Nejblíže to budou mít moravští zájemci do Nového Mesta nad Váhom či do Piešťan a okolí. A kdo chce prožít něco opravdu nezapomenutelného, ať zamíří přímo do srdce naší arcidiecéze. Ne nadarmo se Trnavě říká malý Řím,“ zve k návštěvě tamější arcibiskup. Biskup brněnský Vojtěch Cikrle zase představil některé zajímavosti, které oživí Noc kostelů v jeho diecézi. Je to zejména program v brněnském kostele sv. Tomáše k 600 letům od úmrtí markraběte Jošta, synovce Karla IV. Mimořádnou příležitost budou mít i zájemci o prohlídku hrobky knížecího rodu Liechensteinů ve Vranově u Brna. Všechny informace jsou dostupné na www.nockostelu.cz nebo na www.nockostolov.sk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou