16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Noc kostelů s Janem Husem

26. 5. 2015

|
Tisk
|

Už tento pátek se otevřou dveře 1 400 kostelů po celém Česku. Na Noc kostelů se katolické farnosti i evangelické sbory připravovaly několik týdnů. Část programu je letos zaměřena na výročí Mistra Jana Husa.

Vydání: 2015/22 Noc kostelů s Janem Husem, 26.5.2015, Autor: red

V pražské arcidiecézi jsou i letos připraveny tematické trasy a jednou z nich je putování s Janem Husem. Desítky kostelů a modliteben Církve československé husitské pak využily nabídku České televize a během Noci kostelů budou promítat první díl historické trilogie režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové Jan Hus (recenzi filmu přinášíme na str. 9).
Svůj pozdrav české Noci kostelů poslal i arcibiskup, v jehož zemi tato aktivita vznikla – kardinál Christoph Schönborn. „Právě tato událost ukazuje různé přístupy a vyjádření naší víry a vybízí nás, abychom se zapojili. Srdečně vás zdravím z Vídně a přeji vám všem Noc kostelů, která spojuje a je bohatá na setkání,“ vzkazuje kardinál.
Víno, citera a vláček
Hned několik kostelů v olomoucké arcidiecézi se při přípravě programů zaměřilo na víno. K degustaci jsou tak lidé zváni například v Brodku u Prostějova či v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově. Ve farním kostele ve Svitavách dostanou ke skleničce i možnost poučit se, čím je mešní víno specifické a proč při mši svaté nelze použít jiné. „Víno patří k podstatě eucharistické slavnosti a pár informací o tom, jak vzniká, nemůže uškodit,“ uvedl svitavský farář P. Václav Dolák.
Stálicí programů bývají o Noci kostelů hudební vystoupení, to v Lukově na Zlínsku však bude v něčem mimořádné. Posluchači se při něm totiž budou moci seznámit s citerou, a to v podání nejlepších českých hráček na tento dnes už neznámý nástroj. „V minulosti se přitom právě v naší zemi citera nejvíce rozšířila a české země byly hrou na tento nástroj ve světě známé,“ připomněl lukovský farář P. Jan Mach, který sám na citeru hraje.
Jiný netradiční zážitek si mohou dopřát účastníci Noci kostelů v Pohořelicích nedaleko Zlína. Poutníky tu totiž mezi farním a hřbitovním kostelem bude převážet výletní vláček. „Od farního kostela na hřbitov je to přece jenom trochu daleko, a protože jeden z našich farníků tyto výletní vláčky provozuje, rozhodli jsme se jeden z nich využít,“ zmínil administrátor farnosti P. Miroslav Jáně a dodal: „Program v obou kostelech jsme naplánovali tak, aby se lidé mohli zúčastnit všech jeho hlavních bodů na obou místech.“
Nově ulitý zvon
V královéhradecké diecézi se do Noci kostelů tradičně zapojí stovky chrámů. Vůbec poprvé se akce zúčastní farnost Sezemice, která zpřístupní unikátní dřevěnou osmibokou zvonici z poloviny 16. století. Zvonice je zakončena cibulovou věží a tvarem a velikostí je jediná v Čechách. Své brány otevře i unikátní barokní areál složený ze dřevěného kostela sv. Mikuláše, márnice a zvonice ve Velinách. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nově ulitý zvon, který farníci zavěsí do zvonice v průběhu prázdnin.
V Brně se na Noc kostelů připravuje téměř padesát chrámů a křesťanských modliteben. Patří k nim i chrám Jana Amose Komenského, známý jako Červený kostel. Bude vyzdoben osmi velkoformátovými obrazovými korouhvemi. „Jejich tématem jsou základní biblické události zahrnuté před řadou staletí do společného křesťanského vyznání víry, označovaného jako Krédo,“ popisuje katolický malíř Karel Rechlík. Cyklus pod názvy Stvoření, Zvěstování a Narození Páně, Ježíšův křest, Ukřižování a Zmrtvýchvstání, Seslání Ducha Svatého a Dokonání zde má českou premiéru. Brňané se tak mohou seznámit s výsledky více než dvouleté výtvarné práce, jež byla původně iniciována Diecézním muzeem v rakouském Sankt Pölten.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou