26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nezačínejte budovami, ale lidmi

23. 2. 2005

|
Tisk
|

Doktorka Marie Svatošová byla u nás první, kdo po roce 1989 přišel s myšlenkou na zřízení hospiců. Nezůstalo jen u myšlenky; díky aktivitě M. Svatošové záhy vznikl první hospic a po něm následovaly další. Paní doktorka neustává ve své činnosti ani dnes: s „hospicovými“ přednáškami jezdí po celé republice a předává zkušenosti všude tam, kde o vzniku hospice také uvažují. Sdružení pro podporu domácí péče a hospicového hnutí Ecce homo, které založila, se zabývá také publikační činností.   

Kolik je u nás v současné době hospiců? Musí jít pacient do nejbližšího?

Vydání: 2005/9 Osamělost ve společenství, 23.2.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

V České republice funguje osm hospiců, devátý se staví v Prachaticích. Žádná „rajonizace“ neexistuje. Důvody přijetí pacienta platí bez ohledu na jeho bydliště, náboženství či národnost. Stává se, že některý hospic požádá o přijetí pacient z druhého konce republiky; divíme se tomu jen do chvíle, než se ukáže, že třeba 20 kilometrů od hospice má vdanou dceru, která ho bude moci chodit navštěvovat. Někdy je tím důvodem i dobrá pověst hospice, pacient o něm má skvělé reference - na to se ale neptáme. Hlásí se k nám a my, když můžeme, tak vyhovíme.

Když někde chtějí začít stavět hospic a začínají od peněz nebo od pozemku, říkám jim: „To není tak důležité, začněte od lidí!“ Odborný personál - sestry a lékaři - musí mít náležitou kvalifikaci, ale ta sama o sobě nestačí. Důležité jsou osobnostní předpoklady, charakter člověka. Jsme rádi, když se nám hlásí praktikující věřící, ale zároveň to neznamená, že věřící sestřička je lepší ošetřovatelka než nevěřící. Může to být i naopak.

Protože se v hospici snažíme uspokojit všechny potřeby pacienta - nejen ty tělesné. Jde nám zároveň o jeho potřeby sociální, psychické a také duchovní. A když někdo něco nemá, tak to přece nemůže nabízet druhému - to je logické. Pokud by věřící personál nebyl v hospici v převaze, asi bychom takovou komplexní péči nezvládli. Dalším důvodem je to, že práce v hospici je skutečně velmi náročná. Není možné jen dávat, ale potřebnou sílu také někde čerpat; a věřící personál ví, kde a z jakého nevyčerpatelného zdroje může tuto sílu brát.

Když jsem s myšlenkou hospiců začínala, všude jsem o syndromu vyhoření mluvila, až mi jednou můj zpovědník pater Ladislav Kubíček říkal: „Co to furt meleš? Kdes ten syndrom vyhoření sebrala?“ „Na stáži v Anglii,“ odpověděla jsem hrdě. „Tak se běž podívat na sestry Matky Terezy! Vidělas u nich nějaký syndrom vyhoření?“ připomenul mi. Uvědomila jsem si, že ony hodinu denně adorují před svatostánkem, načerpají sílu a pak mohou dál lidem sloužit. Nám se to taky osvědčuje.

Matka Tereza přišla na to, co je opravdu důležité: „Dříve jsem si myslela, že musím lidi obracet (myslela tím na víru). Dnes vím, že je musím milovat, kdežto obracet si je už bude Pán.“ Tuhle její větu jsme v hospicích prakticky povýšili na zákon. Je hodně důležité, abychom se hlídali a netlačili lidi do něčeho, co sami nechtějí. Pokud tohle zlaté pravidlo respektujeme, dějí se na smrtelné posteli doslova zázraky. Jen pro informaci: v litoměřickém hospici, který má 26 lůžek, na nichž se pacienti v průměru po měsíci střídají, bylo za rok svátostí nemocných zaopatřeno 169 pacientů. Zaznamenali i 32 křtů na smrtelné posteli a 23 biřmování - vše v onom misijním bezvěreckém prostředí severních Čech. Stojí za to hospice budovat, protože tyto věci se v takové míře v nemocnicích nedějí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou