26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Neútočit na fantazijního exmanžela

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007, Autor: Jeroným Klimeš

Příloha: Doma

Nedávno jsem v Katolickém týdeníku četla odpověď na dotaz jedné paní, která se trápí kvůli tomu, že se musela nechat na nátlak svého manžela po mnoha letech manželství rozvést. Mně se přihodilo vlastně to samé, jen o pár let dříve. S manželem jsme spolu žili v manželství 15 let a také jsem měla pocit, že náš vztah je dobrý a o rozvodu jsme nikdy nepřemýšleli. A pak, jak blesk z čistého nebe, se manžel zamiloval a do půl roku žádal o rozvod. Máme spolu čtyři děti (dvě z toho ještě malé) a já na něj mám strašnou zlost, že nás takhle opustil. Snažím se mu odpustit, ale stále se mi vrací myšlenka na to, že mě zradil. Věřila jsem v jeho věrnost. Ten veliký vztek, který v sobě nosím, mě úplně dusí. Neumím si představit, jak s touto zlobou budu dál žít, vím, že bych mu měla odpustit, ale mám pocit, že to nedokážu. Často si představuji, jak bych si to s ním všechno chtěla vyříkat a říct mu, jak mi hrozně ublížil. Jenže tuto příležitost už asi mít nebudu.

Vážená paní, rozvod a nevěry představují vztahovou patologii. Mezi nemocemi tělesnými a duševními existuje úzká paralela. Nemoci v somatickém lékařství nám berou a zabijí naše blízké a vztahové „nemoci“ nám dělají to samé: berou nám blízké a zabíjí naše vztahy. Proto připomínám fakt: když odejde partner, je to jako kdyby zemřel. Ještě coby studenti psychologie jsme o bývalých partnerech používali rčení: O mrtvých jen dobře. Tato věta na naši mysl skutečně funguje a doporučuji vám podívat se na svůj rozchod tímto prizmatem. Rozvod zabil váš vztah k muži, který z vašeho života odešel podobně, jako kdyby si ho vzala smrt. Rozlučte se s ním v duchu. V realitě mu můžete třeba udělat hrobeček na zahradě. Reálný muž odešel, ale ve vaší hlavě zbyl ten, který reálný není – je jen fantazijní. A právě se svým fantazijním mužem budete žít až do smrti, ať chcete nebo ne. Ale pozor, není to ten, který vás opustil, ale ten, jehož si nosíte ve svém srdci. Každý záchvat vzteku či nenávisti v takovém okamžiku už nemůže zasáhnout reálné lidi, ale je směřován proti těmto fantazijním obrazům, a tak neomylně zasahuje jen a jen naše srdce. Je dobré si vyzkoušet na vlastním prožívání, že to není jen květomluva dušezpytů, ale opravdu hodně primitivní mechanismus. Zkuste se na svého bývalého manžela rozčílit, vynadat mu. Pak pozorujte, co to udělá s vašimi city. Možná dojde nárůstem adrenalinu ke krátkodobé úlevě, ale hned vzápětí, jak bude opadat vzrušení, se budete propadat do stále horší nálady. Z toho vyplývá jen jeden závěr: neútočte po rozchodu na svého fantazijního manžela. Když se vám zjeví v hlavě, tak ho vlídně a bez ironie pozdravte a dejte si dobrý pozor, abyste na něj neplivla jedovatou slinu. Když vám někdy ujedou nervy a budete na něj hnusná, tak se mu v duchu omluvte. To přece není váš reálný manžel, nýbrž produkt vaší hlavy. Čím méněkrát se rozčílíte, tím méně soli si nasypete do vlastních ran, které zanechal rozvod. Tím rychleji budou moci zeslábnout i vzpomínky na vše škaredé, čím jste prošla. Ony odezní samy, ale vy si musíte dát pozor, abyste je nekrmila svou nenávistí a vztekem – žijí totiž právě z těchto lidských emocí. Připravte se na dlouhou cestu. Půl roku až rok bude trvat, než se dostanete z toho nejhoršího.
Přeji hodně zdaru.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou