16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nestresovat se a netlačit na pilu

11. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/19 Syn českých exulantů přísahal věrnost papeži, 11.5.2012, Autor: Tomáš Kutil

Seznámit se s druhým pohlavím je někdy velmi snadné. Když ale hledáme životního partnera, je to často o poznání těžší. Najít tu pravou / toho pravého je pak oříšek ještě větší – zvláště když máme jasnou představu o tom, jak by měla/měl vypadat. Kde se seznámit, když mě diskotéky a podobné zábavy zrovna nelákají?

Pokud si jako jedno ze zásadních kritérií při hledání zvolím, aby můj partner byl věřící, je dobré poohlédnout se tam, kde se křesťané setkávají. Může to být farnost či nějaké místní společenství, ale často se jedná o příliš úzký okruh. Důležitý socializační rozměr mohou mít v tomto směru nejrůznější setkání křestanů. Například Prokop a Jana Jirsovi se seznámili přesně před deseti lety na celostátním setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Dnes už jsou z nich manželé a mají dvě malé děti. Podobnou úlohu mohou hrát různé formační víkendy. Seznámení se s druhým pohlavím by rozhodně nemělo být hlavním motivem, proč na ně jet, ale může být velmi příjemným bonusem.

Práce spojuje. Tento postřeh znají velmi dobře v akademické farnosti u Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Mons. Tomáš Halík své „svěřence“ čas od času motivuje k nejrůznějším brigádám, úklidům a jiné užitečné práci. Společná činnost totiž dokáže velmi rychle bořit bariéry, a seznámení tak může být velmi snadné. Podobně mohou zafungovat i nejrůznější sporty nebo koníčky. Do všech těchto aktivit by ale člověk neměl jít pouze s cílem seznámit se a stresovat se tím, zda se to podaří. Přílišné tlačení na pilu obvykle nepomáhá. Případné seznámení by mělo vyplynout samovolně, jen tak jakoby mimochodem.

Užitečným pomocníkem mohou být i sociální sítě na internetu a nemusí se jednat nutně jen o seznamky v pravém slova smyslu. Při hledání partnera mohou pomoci weby jako Facebook či jeho křesťanská obdoba Signály.cz. I při virtuální diskusi někdy „přeskočí jiskra“, která může být impulzem k reálnému setkání a později i základem vztahu. Síla internetu je především v tom, že dokáže spojovat bez ohledu na geografickou vzdálenost, a okruh potenciálních partnerů tak značně rozšiřuje.

Pokud ale člověk cítí, že by se měl hledání svého protějšku věnovat intenzivněji, jsou legitimními a užitečnými nástroji podle psychologů také nejrůznější seznamky a víkendy pro nezadané, které pořádají například diecézní centra mládeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou