26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Není možné být katolíky i sektáři

1. 11. 2016

|
Tisk
|

„Od konfliktu ke společenství – společně v naději,“ zní motto 17. mezinárodní cesty papeže Františka, která jej začátkem tohoto týdne zavedla do Švédska.

Vydání: 2016/45 Papež František ve Švédsku, 1.11.2016


Především si zde Svatý otec hodlá spolu s Luterskou světovou federací připomenout 500. výročí reformace. „Všechny vás prosím: modlete se, aby se tato cesta stala novou etapou bratrské pouti k plnému společenství,“ vyzval papež František na 40 tisíc poutníků minulou neděli ve Vatikánu po modlitbě Anděl Páně a nenechal nikoho na pochybách, že mu jde o obnovení jednoty s reformačními církvemi. A to i navzdory odlišným názorům, které momentálně tento proces brzdí.
„Mluvit, modlit se, společně pracovat a snažit se pochopit ekumenismus krve“ – to vidí jako aktuální zadání pro katolíky a luterány Petrův nástupce a tyto své karty vyložil i v rozhovoru, který s ním vedli v souvislosti s cestou do Lundu a Malmö švédský jezuita P. Ulf Jonsson a jeho italský řeholní bratr P. Antonio Spadaro. „Není možné být katolíky a sektáři zároveň. Musíme usilovat být s druhými,“ zdůraznil Petrův nástupce. „Přiblížit se – mé očekávání se dá vystihnout tímto jedním slovem. Více se přiblížit bratřím a sestrám, kteří žijí ve Švédsku,“ vysvětluje František.
Na otázku, v čem se může katolická církev obohatit v kontaktu s luterskou tradicí, papež vyzdvihl pojetí reformy církve jako trvalého procesu a také Lutherovo úsilí dát lidem do rukou Boží slovo. Zároveň ale přiznal, že „kvůli rozdílným schopnostem chápat různé teologické otázky“ to není snadné. Doporučuje proto zaměřit se na společnou modlitbu a skutky milosrdenství, na společnou, a nikoli sektářskou práci. Výslovně přitom zavrhl proselytismus, tj. přetahování jednotlivců z církve do církve, které označil dokonce za hříšné jednání. A s trochou nadsázky dodal: „Co se jednoty týče, kdo se v ní nikdy nemýlí, je ďábel – křesťané jsou pronásledováni a zabíjeni, protože jsou křesťané, nikoliv protože jsou luteráni, kalvinisté, anglikáni, katolíci nebo pravoslavní. Tomuto ekumenismu krve se máme učit rozumět,“ říká František.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou