26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nemocnice s duchovním rozměrem péče

9. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/6 Handicapovaní, 9.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

MEZINÁRODNÍ DEN NEMOCNÝCH - 11. ÚNORA
Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Pod Petřínem je výjimečná hned z několika pohledů. V první řadě již svojí polohou v historickém středu Prahy a uprostřed zeleně okolních zahrad. Historická, více než 150 let trvající úzká vazba nemocnice a kongregace sester boromejek určuje i duchovní rozměr péče o nemocné - to je též v našich poměrech výjimečné. Zde je nutno dodat, že nemocnice Pod Petřínem je jedinou církevní nemocnicí v Praze.

To však neznamená, že zdravotnický personál tvoří pouze řádové sestry. 'Není podmínkou, že by všichni zaměstnanci museli být věřící,' říká Veronika Benešová, hlavní sestra nemocnice. Podle ní je však přístup personálu křesťanským principům blízký. 'Naše nemocnice má rodinný charakter,' dodává. Těsná návaznost nemocničního traktu na kostel sv. Karla Boromejského umožňuje věřícím pacientům navštěvovat pravidelné bohoslužby. Na přání nemocného jsou duchovní služby poskytovány přímo u nemocničního lůžka - každý den do nemocnice dochází kněz.

NOVÉ CENTRUM
Nemocnice poskytuje péči pacientům všech věkových kategorií, od kojenců až po geriatrické pacienty. Lidem s pohybovou poruchou poskytuje péči rehabilitační oddělení formou třítýdenní rehabilitační terapie. Jde zejména o pacienty po cévních mozkových příhodách, s neurologickými chorobami, po úrazech pohybového ústrojí, po poranění mozku nebo míchy, po implantaci náhrad kyčelního kloubu, po amputaci končetin k nácviku chůze.

Církevní nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v nejbližší době slavnostně otevře dětské a dorostové detoxikační centrum. V jeho rámci zde začíná fungovat též poradna pro rodiče. Na ni se mohou obrátit i třeba v případě podezření, že jejich dítě experimentuje s drogami. V pražských nemocnicích podobné centrum momentálně neexistuje.

V rámci rehabilitačního oddělení pomáhají ergoterapeuti pacientům obnovit jejich soběstačnost, aby se co nejdříve navrátili k samostatnému životu v rodinném prostředí.

Snímek Štěpán Plaček

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou