26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nemáme jinou naději než Boží milosrdenství

10. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/15 Můj nevěřící partner, 10.4.2007

Svátek Božího milosrdenství byl zaveden nedávno, a přesto o jeho původu víme velmi málo. Můžete také přiblížit, jak se na něm osobně podílel papež Jan Pavel II.?

Všechno to začalo v roce 1905, kdy ve vesnici Glogowiec přišla na svět Helena, třetí dítě Marianny a Stanislava Kowalských. Od dětství milovala modlitbu, práci a úctu k bližním. Ukončila jen tři třídy základní školy, protože musela odejít do služby. Od mládí toužila stát se řeholní sestrou, jenže byla chudá, neměla věno. Až ve 20 letech ji přijali k sestrám Božího milosrdenství ve Varšavě, kde získala jméno Faustyna. A pak v klášterech v Plocku, Vilně a Krakově plnila povinnosti kuchařky, vrátné, uklízečky nebo pracovala na zahradě.
Mohlo by se zdát, že vedla obyčejný život, samá nuda. Ale ona všechno dokázala konat s láskou a v modlitbě cítila blízkost Pána Ježíše, který se jí zjevoval a mluvil s ní. Dostala dary bilokací (duchem mohla být přítomna na více místech), proroctví, četla v lidských duších, měla spojení s Pannou Marií a dušemi v očistci. Ovocem jejích zjevení byl „Deníček“, ve kterém to všechno zapsala. „Deníček“ je poselstvím Božího milosrdenství, jež se rozmnožilo právě ve chvíli, kdy se začaly šířit zlé ideologie fašismu a komunismu. Zajímavé, že nevzdělaná dívka mohla vytvořit tak pěkné dílo! Nakonec zemřela už v 33 letech. Byla blahořečena 18. dubna 1993 a svatořečena 30. dubna 2000.

Ježíši, důvěřuji ti
Proč se o svatořečení sestry Kowalské a šíření úcty k Božímu milosrdenství zasloužil právě Jan Pavel II.? Už během 2. světové války na cestě do práce navštěvoval Karol Wojtyła klášter sester Božího milosrdenství v Krakově-Lagiewnikách, kde Faustyna žila a krátce před válkou zemřela. Potom tam také putoval jako kněz a biskup krakovský. 7. června 1997 přijel do Lagiewnik už jako papež, aby odevzdal u hrobu sestry Faustyny Božímu milosrdenství celé lidstvo, církev a sám sebe. Tam nám připomněl, že potřebujeme laskavého Boha, který vyzývá: Neboj se, jsem vždycky s tebou! A jestliže odpovíme „Ježíši, důvěřuji ti“, najdeme pokoj a útěchu. Tehdy papež také řekl: „Děkuji Boží prozřetelnosti, že mi dovolila splnit poselství Pána Ježíše a zavést svátek Božího milosrdenství.“
V roce 2002 Jan Pavel II. navštívil Lagiewniky podruhé, aby konsekroval novou baziliku Božího milosrdenství. Připomněl nám, že pro člověka neexistuje jiná naděje než Boží milosrdenství. Každý potřebuje věřit, že je pro něj naděje a odpuštění, že může vždy začít znovu.
Je to náhoda, že sv. Faustyna a Jan Pavel II. žili a pracovali ve stejném městě? Stačí se seznámit se životem těchto dvou lidí, stačí si přečíst „Deníček“ a mnoho se nám osvětlí. A pak je dobré na tomto novodobém poutním místě chvíli pobýt, dívat se, jak se lidem vrací sebedůvěra a klid, v děkovných knihách si přečíst o uzdraveních a dalších milostech. Jan Pavel II. osobně poznal, co přináší fašismus, komunismus a nakonec i konzumismus. Dobře věděl, jakým nebezpečím jsou tyto ďáblovy nástroje. A v Božím milosrdenství viděl záchranu.

Jiskra, která připraví svět
Lagiewniky po celý rok navštěvují statisíce lidí z celého světa, kteří hledají pomoc a útěchu. Já sám jsem tam byl během posledních tří let už třikrát s českými poutníky. A nikdy nebyli jedinými Čechy u hrobu sv. Faustyny – tam, kde Ježíš sestře Kowalské řekl, že právě z toho místa vyjde jiskra, která připraví svět na jeho příchod.
V Evropě i Asii, Americe stejně jako v Africe nebo Austrálii už věřící uctívají Boží milosrdenství. Když jsme sami s našimi bolestnými problémy, Bůh je vždycky blízko. Na dosah. Začněme konečně i my hledat jeho pomoc tam, kde je. Svátek Božího milosrdenství připadá na druhou neděli velikonoční, kdy slyšíme Ježíšova slova: „Pokoj vám!“ Jak moc touží každý z nás po pokoji v srdci?
P. Jacek Kruczek,
administrátor v Brně-Řečkovicích


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou