16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejmladší diecéze v Česku slaví

24. 5. 2016

|
Tisk
|

Mezi diecézemi v České republice je ta ostravsko-opavská mladá slečna – slaví teprve dvacetiny. Církev však na jejím území žije už stovky let. Rozvíjela se tu v různosti místních vlivů a odlišnosti mentalit i národností německých, polských, slezských, moravských i slovenských. Podobně jako jinde v Česku zde církev zažívala a zažívá časy rozkvětu i úbytku, útlaku, opovržení i čtvrtstoletí trvající návraty do života celé společnosti. V prostoru, kde vládli komunisté s kuratelou těžkého průmyslu a hornictví rukou obzvláště pevnou, je na takové dílo (určitě zvenku) radost pohledět. Nabízíme proto dvoustranu věnovanou oslavám této diecéze. Zvláště nás potěšila možnost přinést rozhovor s jejím biskupem Františkem Lobkowiczem, který je dlouhodobě nemocný, ale v kondici (rozhodně mentální) natolik dobré, že nás mohl přijmout k setkání nad tímto tématem v ostravské Městské nemocnici, odkud vytrvale děkuje všem za modlitby i projevy přízně. (mach)

Vydání: 2016/22 Brno dostává pomocného biskupa, 24.5.2016


Připomínka dvaceti let od založení diecéze nemá být pouhou oslavou, ale novou příležitostí, jak povzbudit život diecéze. Zažili jsme už trojí slavení jejího založení. Pokaždé trochu jinak.
Při pátých narozeninách navštěvoval biskup spolu se zaměstnanci diecézní kurie jednotlivé děkanáty, aby představil své spolupracovníky a přiblížil jejich službu pro diecézi. Při desátém výročí se věřící diecéze sešli v jednom společenství kolem svého biskupa v ostravské katedrále při diecézní pouti. Před pěti lety se místní věřící semkli zase kolem své patronky, svaté Hedviky, aby celý týden před její slavností vyprošovali v jednotě a společenství potřebné dary pro celou místní církev. Při přípravě letošního dvacátého výročí jsme po poradě s otcem biskupem v pastorační radě hledali způsob, jak na to vše navázat.
Dvě desítky let je i v životě člověka období, kdy se už něco prožilo, upevnilo a kdy je s větší naléhavostí potřeba přemýšlet, jak učinit život ještě užitečnějším. Nemůžeme přece stále jen slavit za zavřenými dveřmi katedrály či kostelů, je potřeba dveře otevřít, nebát se vyjít a vydávat svědectví o Ježíši Kristu, tak jako apoštolové po seslání Ducha Svatého. Chceme to ukázat v rámci letošního výročí. Inspirovala nás myšlenka Dnů víry, které v minulém roce proběhly v Praze. Oslavu druhého kulatého výročí založení diecéze tak prožijeme jako evangelizační aktivitu, kterou chceme oslovit širokou veřejnost a ukázat, že církev není kontrolní celnicí, ale otcovským domovem a místem přijetí, jak říká papež František.
Bohoslužba na Masarykově náměstí v Ostravě v neděli 5. června za účasti apoštolského nuncia a biskupů z ČR a zahraničí bude především poděkováním za dvacet let života místní církve v ostravsko-opavské diecézi. Všechny věřící (nejen) naší diecéze zvu jménem otce biskupa v tento den ke společnému díkůvzdání – ať už při bohoslužbě v Ostravě či v domovských farnostech. Tato bohoslužba bude zároveň výzvou ke svědectví, kterým bude naplněn nejenom celý následující týden Dnů víry v diecézi, ale věřím, že i dny další.
Přál bych naší diecézi, aby ve svých dospělých dvaceti letech ve výčtu úspěchů a ve vizích do budoucna nikdy neztratila ze zřetele, že je tu proto, aby nesla svědectví o Kristu a přiblížila ho lidem způsobem srozumitelným své době.
Diecéze ostravsko-opavská
- Založil ji papež Jan Pavel II. 30. května 1996. Zahrnuje území Moravskoslezského kraje a okres Jeseník. Rozloha je 6 150 km2. Žije tu přes 1 290 000 obyvatel, z čehož je 422 000 katolíků. Patronkou je sv. Hedvika.
- Diecézi tvoří 276 farností, rozčleněných do 11 děkanátů. Kněžími je obsazeno 148 farností, do 128 farností kněží dojíždějí.
- Na území diecéze působí celkem 244 kněží, z nichž 39 kněží řádových. Z celkového počtu bylo 32 kněží z Polska, 13 ze Slovenska a jeden z Ukrajiny. V roce 2015 byli v ostravsko-opavské diecézi vysvěceni 3 novokněží a 1 kněz zemřel. Diecéze má rovněž 27 trvalých jáhnů, 10 seminaristů a 5 studentů teologického konviktu.
- V diecézi působilo v roce 2015 celkem 31 řeholních řádů a institutů, z čehož bylo 14 mužských, 16 ženských a Komunita Chemin Neuf.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou