26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejlepší je klíště vyviklat

23. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/26 Veřejné mínění v církvi, 23.6.2008, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Slétem přichází čas dovolených a také častějších výletů a pobytů v přírodě. Určitým strašákem se stávají klíšťata. Jednou z nemocí, kterou mohou člověka nakazit, je klíšťová encefalitida. Před klíšťaty bychom se měli mít na pozoru zejména ve smíšených a listnatých lesích. V některých oblastech se mohou infikovaná klíšťata vyskytovat ve větším počtu a pravděpodobnost nákazy se tím zvyšuje. Informace o ohniscích mohou podat epidemiologové příslušných hygienických stanic. Odpovědi na otázky související s klíšťovou encefalitidou jsme hledali u lékařky Jarmily Židové, vedoucí očkovacího střediska v Praze a Kladně ze Zdravotního ústavu se sídlem v Kolíně.

Co klíšťovou encefalitidu způsobuje a jaké jsou její první příznaky?

Klíšťová encefalitida je virové zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému se závažným klinickým průběhem a často přetrvávajícími zdravotními obtížemi. Původcem onemocnění je virus středoevropské klíšťové encefalitidy ze skupiny flavivirů.

Jak se budou tyto příznaky vyvíjet, když hned v první fázi nepřijdeme na to, že jde o klíšťovou encefalitidu a budeme ji léčit jako chřipku?
Onemocnění probíhá pod různým klinickým obrazem a je pro něj typický dvoufázový průběh. Pro první fázi jsou charakteristické chřipkové příznaky (únava, bolesti hlavy a svalů). Druhá fáze začíná po 4–10denním období, do té doby se pacient cítí zdráv.

Můžeme se nakazit klíšťovou encefalitidou skutečně jen od klíštěte?
K přenosu nákazy dochází při přisátí infikovaného klíštěte. Méně obvyklou cestou přenosu je požití tepelně neopracovaného mléka od infikovaných zvířat.

Jak se nejlépe proti této infekci chránit?
Nejspolehlivějším způsobem ochrany je především očkování, které je určeno dospělým i dětem. Dále si berme na výlety do přírody vhodné oblečení světlých barev a z hladkého materiálu – na ten se klíště jen obtížně přichytí. Je vhodné nohavice kalhot zasunout do vyšší obuvi, nekryté části těla, ale i oblečení můžeme postříkat repelentními prostředky. Je důležité si pozorně přečíst návod, protože přípravky působí jen určitou dobu a pak je potřeba je aplikovat znovu.

Jak rychle dojde k nákaze, když je klíště infikováno? Skutečně hraje roli, zda je klíště „zakousnuté“ hodinu či celý den?
Inkubační doba (čili doba od vniknutí viru do organismu do prvních klinických projevů onemocnění) je 7–14 dní. Důležité je včasné a odborné odstranění klíštěte, protože se tím snižuje infekční dávka viru. Podmínkou přenosu infekce je několikahodinové sání infikovaným klíštětem.

Je rozdíl v průběhu onemocnění u dítěte a dospělého?
Onemocnění u dětí má zpravidla lehčí průběh než u dospělého. Nejzávažnější forma klíšťové encefalitidy (bulbocervikální) postihuje nejčastěji lidi nad 60 let, tato forma může končit i smrtí.

Jak klíště co nejšetrněji odstranit? Je nutné použít dezinfekci? Co točení klíštětem ve směru hodinových ručiček?
Při manipulaci s klíštětem používáme zdravotní rukavice. Názory na mechanismus odstranění se různí. Asi nejvhodnější způsob je vyviklání. Důležité je před i po vyjmutí klíštěte místo přisátí důkladně dezinfikovat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou