26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejlepší české dokumenty lákají do Jihlavy

14. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/42 Ohrožený Tibet, 14.10.2010, Autor: Jan Paulas

Chcete vidět zdarma nejlepší české dokumenty posledních let? Stačí mít jen připojení na internet. V Jihlavě proběhne od 26. do 31. října již 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, ale organizátoři letos lákají diváky do Jihlavy i nevšedním nápadem, který vám může zpříjemnit už tyto říjnové večery.

Jako určitý předkrm připravili organizátoři festivalu online setkání s nejlepšími českými dokumentárními filmy posledních deseti let. Na webové stránce http://www.ceskatelevize.cz/speciality/jihlava/ mají zájemci už teď možnost podívat se postupně na deset vybraných dokumentů a zároveň hlasovat pro ten (podle nich) nejlepší. Mezi uváděnými snímky nechybí kupříkladu mystifikace o neexistujícím supermarketu Český sen, časosběrný dokument Heleny Třeštíkové René, sonda mezi mladé komunisty a pravicové extremisty Kupředu levá, kupředu pravá či Svěcení jara Jany Ševčíkové. Hlasující diváci se navíc mohou dostat do slosování o volné akreditace na celý festival. Ve čtyřech soutěžních sekcích jihlavský festival přiblíží současnou domácí i světovou dokumentární tvorbu. Ta divácky nejvděčnější se jmenuje Česká radost a nabízí klání o nejlepší český dokument roku. „Skrze tuto sekci je možné nahlédnout do záhybů české každodennosti,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka a upozorňuje, že hned deset filmů v této sekci bude uvedeno ve světové premiéře. „Diváci poznají pole, kde místo zelí vyrůstají korejská auta (film Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic!), zhlédnou unikátní výpověď o vyrovnání se s komunismem prostřednictvím osobní zkušenosti muže, který velel zásahu na Národní třídě (film Martina Kohouta JUDr. Milan Daniasovič), nebo se mohou zamyslet nad fenoménem generace dnešních třicátníků, kterým se říká singles a žijí bez partnerů buď sami, nebo se svými rodiči (film Eriky Hníkové Nesvatbov). Mohou ale také zavítat do odlehlých sibiřských plání ve filmu Martina Ryšavého Medvědí ostrovy,“ prozrazuje některé české filmové novinky Marek Hovorka.

KRIZE V JIHLAVĚ

Jihlavský festival už tradičně reaguje také na aktuální témata, která hýbou společností či světem. Už loni se v Jihlavě objevily snímky týkající se probíhající finanční krize, a letos na toto téma vznikla dokonce speciální sekce Ekonomystika. „Představí téměř dvacet dokumentů natočených v nejrůznějších částech světa a hledajících příčiny i důsledky těchto finančních turbulencí. Poukáže na cynismus finančníků i těžké osudy těch chudších, kteří na krizi nejvíc doplatili, ale nabídne i názory erudovaných ekonomů,“ prozrazuje Marek Hovorka. Na festival zavítají opět desítky filmařů, s nimiž mohou diváci po projekcích besedovat o jejich dílech. V sekci Průhledná bytost bude představen významný maďarský tvůrce András Szirtés, který rovněž přijede. „Rád bych upozornil i na pozoruhodného bolivijského filmaře Jorgeho Ruize, jehož filmy v Jihlavě představí jeho syn. Své pozoruhodné experimenty pak z Japonska přiletí osobně uvést uznávaný režisér Ichiro Sueoka,“ doplňuje ředitel festivalu.

Jiná reality show

Mezi divácky vděčné filmové bloky bude patřit i výběr deseti výrazných reality show. „Mnoho intelektuálů stále nad těmito formáty, kdy televizní pořady přebírají dokumentární postupy, ohrnuje nos, ale přitom se v nich o světě kolem nás dozvíme často víc než v samotném zpravodajství,“ míní Marek Hovorka. Diváci se tak mohou těšit třeba na díl reality show, kdy jedna bohatá bílá londýnská rodina začne financovat život jiné chudé černošské rodiny rovněž z Londýna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou