26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nejen učitelské platy

21. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/17 Kazatelství, 21.4.2008

Příloha: Perspektivy

Nevím, kolikrát už učitelské odbory žádaly o zvýšení mezd a připravovaly stávku. Mezi profesními organizacemi patří určitě k nejviditelnějším. Peníze ve školství jsou problémem, stejně jako v celé rozpočtové sféře. Požadavky učitelů jsou jistě oprávněné, přestože zdaleka ne všichni pociťují svou finanční situaci jako neuspokojivou. Na tom však není nic tak divného. Starší paní učitelky, které mají pořád pevné nervy a doma většinou solidně vydělávajícího manžela, jsou tabulkově dost vysoko na to, aby se minimálně do penze rády držely „svého kopyta“. Někteří učitelé si jdou do školství na čas „odpočinout“, když už mají dost záludností a pokrytectví v privátním sektoru, kam se ale díky svým schopnostem mohou opět vrátit. Zle není v dané chvíli ani mladým kantorům, kteří stále žijí u rodičů, jimž přispějí do domácnosti a zbytek platu je pro ně kapesným. Mnozí z nich jsou zároveň vysokoškolskými studenty na nejrůznějších fakultách.
Ve zcela jiné situaci se ovšem nacházejí učitelé, kteří jsou potenciálně nejperspektivnější. Tedy ti, kteří již získali první ostruhy, učitelské povolání mají rádi, ale současně zakládají vlastní rodiny. Nejeden ředitel školy slyšel výpověď ve smyslu: „Je mi vážně moc líto, ale čekáme druhé dítě, už to opravdu dělat nemohu.“ Není těžké narazit na mladou učitelku či učitele, kteří absolvovali ponižující a v posledku neúspěšnou anabázi, když si chtěli sjednat hypotéku na vlastní bydlení. Složení pedagogických sborů pak zákonitě tuto situaci odráží.
Rád bych ale upozornil, že v záležitosti učitelských platů zdaleka nejde jenom o pár stokorun, které pro kantory nakonec vybojuje šéf resortu. Platy ve školství jsou symptomem mnohem širšího a zásadnějšího problému. Pokud se učitelé, ale i lidé vykonávající povolání v sociální oblasti, neziskových organizacích apod., musí rozhodovat mezi službou své rodině či „jiným potřebným“, jde o vážný problém celospolečenský a samozřejmě politický. Podpora rodiny je hezké sousloví, kterým se před volbami ohání prakticky všechny politické strany – ale z proklamací a slibů dosud nic opravdu „hmatatelného“ nevzešlo. Patrně stále chybí ona tzv. politická vůle. „Plýtvání rodinnými výhodami“ je zjevně větším strašákem než alarmující demografický vývoj. Ti, kteří se nejpoctivěji zasazují o zdraví společnosti, jsou jejími outsidery.
Domnívám se, že právě z křesťanského prostředí by mělo důrazně zaznívat, že vlastně není žádný pořádný důvod k tomu, aby byli někteří lidé více respektováni jen pro své postavení a movitost. Je velmi důležité opravdu bojovat proti destruktivnímu kultu úspěchu a peněz (ač se to zdá marné a zní to jako klišé). Straší mě hypotetický scénář, že někdo opustí smysluplné zaměstnání, aby lépe zabezpečil své děti, a práce v nějaké reklamní agentuře ho následně pohltí natolik, že mu na ně stejně přestane zbývat čas. Pokud se tohoto „prorockého úkolu“ rázně nechopí křesťané, nechopí se ho buď nikdo, což může mít fatální následky, nebo se ho časem ujme někdo jiný, povýtce nevyzpytatelný. Mementem by mohlo být „zaspání“ církve v 19. století, kdy se palčivých sociálních otázek chopil radikální filozof Karel Marx, o jehož dračí setbě netřeba se zmiňovat.
Jako učitel školské odbory pochopitelně „stavovsky“ podporuji. Přál bych si ovšem, aby celá problematika byla nahlížena širší optikou.
Petr Střešňák
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou