26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žáci: byl malý, tak vládla máma

27. 9. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/39 Sv. Ludmila odcestovala do Moskvy, 27.9.2012

Státní svátek, Den české státnosti a zároveň slavnost sv. Václava byl příčinou, proč jsme vyrazili zjistit, co o národním patronovi vědí žáci církevní ZŠ sv. Voršily v Praze.

Anežka Zajacová, 6. třída

Sv. Václav byl kníže a měl babičku sv. Ludmilu a bratra Boleslava. Ten ho pozval na večeři, a když odcházel, tak ho Boleslavovi lidi zabili.

Ilona Hynkelová, 6. třída

Svatý Václav měl babičku Ludmilu, která ho měla moc ráda, a mámu Drahomíru, která ho neměla ráda, protože měla radši svého druhého syna Boleslava. A ten Boleslav zabil Václava u dveří kostela.

Eliáš Bicák, 6. třída

Václav byl české kníže, vychovávala ho babička, kterou nechala jeho máma uškrtit. Pohádal se s bráchou, který ho dal zabít. Předtím ho pozval na hostinu a pak ho přepadli vrazi.

Marek Šmidrkal, 7. třída

Vím, že nejdřív mu umřeli rodiče a starala se o něho babička sv. Ludmila. Pak se Ludmila a Drahomíra mezi sebou dohadovaly a Drahomíra nechala Ludmilu zavraždit. Byla zavražděna svojí šálou. Pak sv. Václav měl konflikt s Jindřichem I. kvůli výpalnému, nakonec to musel zaplatit. No, a pak ho zabil Boleslav ve Staré Boleslavi.

Vít Švejda, 7. třída

Měl tátu Vratislava, matku Drahomíru a babičku Ludmilu. Když Vratislav umřel, Václavova máma Drahomíra za něho vládla, ale pak se pohádala s Ludmilou, protože vychovávala Václava křesťansky. Pak Ludmila odešla na Tetín a 15. září ji nechala Drahomíra uškrtit.

Ondřej Kubovčík, 7. třída

Byl to dobrý politik, diplomat. Otec se jmenoval Vratislav. Babička ho vedla ke křesťanství a jmenovala se Ludmila. Za jeho vlády začal stát rozkvétat.

Barbora Šalandová, 7. třída

Vím, že byl dobrý politik a diplomat. Babička Ludmila ho vychovávala v křesťanství. Měl bratra, který mu záviděl vládu, a tak ho zabil. Byl hodný a měl všechny rád, zajímala ho vlast.

Mariana Jurková, 7. třída

Václav převzal vládu po otci. Ale byl malý, tak vládla jeho matka Drahomíra. Výchovy se ujala Ludmila, která se dostala do rozporu s Drahomírou, protože se matce ta výchova nelíbila. Ludmila se odstěhovala do Tetína a Drahomíra ji 15. září 921 dala zabít.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou