26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace XX.

13. 5. 2014

|
Tisk
|

288. Evangelizační působení církve má mariánský styl. Pokaždé když pohlédneme na Marii, opětovně uvěříme v revoluční sílu něhy a citu. Na ní vidíme, že pokora a něha nejsou ctnostmi slabých, nýbrž silných, kteří nepotřebují zacházet špatně s ostatními, aby pocítili svoji důležitost. Při pohledu na ni zjišťujeme, že ta, která velebila Boha, protože „sesadil mocné z trůnu“ a „bohaté propustil s prázdnou“ (Lk 1,52.53), je tatáž, která zajišťuje domovské teplo našemu hledání spravedlnosti. Ona také starostlivě uchovává „všechno a rozvažuje o tom“ (Lk 2,19). Maria dovede rozpoznávat stopy Ducha Svatého ve velkých událostech, ale také v těch, které se zdají nepostřehnutelné. Kontempluje tajemství Boha ve světě, v dějinách a v každodenním životě všech. Je modlící se a pracující ženou v Nazaretě a je také naší pohotovou Paní, která „ve spěchu“ (srv. Lk 1,39) opouští svoji vesnici a vydává se pomáhat druhým. Tato dynamika spravedlnosti a něhy, kontemplace a cesty k druhým je tím, co z ní činí církevní vzor evangelizace. Prosme ji, ať nám svojí mateřskou modlitbou pomůže, aby se církev stala domem pro mnohé, matkou všech národů a aby umožnila zrod nového světa. Vzkříšený nám říká svojí mocí, která nás naplňuje důvěrou a tou nejpevnější nadějí: „Hle – všechno tvořím nové“ (Zj 21,5).

Vydání: 2014/20 Kampaň eurovoleb vrcholí, 13.5.2014, Autor: Romuald Štěpán Rob


Na Mariině příkladu Bůh ukázal, že u něj opravdu není nic nemožného. Pro svoji vůli stát se člověkem si nezvolil nikoho vysoce postaveného, ale křehkou prostou dívku, která i ve své křehkosti ukazuje obrovskou sílu. Neváhá přijmout Boží vůli, ačkoli ví, že ji čeká přetěžký úkol. Církev bez Mariiny přítomnosti by byla pravděpodobně jen strohou ryze machistickou záležitostí. Díky Marii je v ní přítomen prvek ženství, mateřství, lásky a něhy. Tak jako dokázala vytvořit bezpečný domov pro čerstvě narozené Dítě, dokáže pro nás na naši přímluvu vytvořit domov i v církvi. Když Bůh hledal, kudy k nám vejít a jak se nám přiblížit, našel Mariino otevřené srdce. A možná Bůh hledá podobně otevřená srdce i u nás, otevřená pro jeho slovo a jeho vůli. A možná se ve chvíli, kdy je najde, věci pohnou k dobrému.
q1: Jaký dojem v nás zanechala exhortace papeže Františka?
q2: Jak rozeznávat Boží vůli?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou