26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace XVIII.

29. 4. 2014

|
Tisk
|

264. První motivací k evangelizaci je láska Ježíšova, kterou jsme obdrželi, zkušenost, že on nás zachránil, nás nutí milovat jej stále více. Co je to však za lásku, která necítí potřebu mluvit o milované osobě, prezentovat ji a dávat ji poznat? Pokud nezakoušíme intenzivní touhu po sdílení, potřebujeme se zastavit v modlitbě a prosit jej, aby nás opět nadchnul. Každý den potřebujeme prosit, žádat o jeho milost, aby otevřel naše chladné srdce a otřásl naším vlažným a povrchním životem. Postavíme-li se před něho s otevřeným srdcem a dovolíme-li mu, aby on kontemploval nás, rozpoznáme pohled lásky, který objevil Natanael v den, kdy přišel k Ježíši, jenž mu řekl: „Viděl jsem tě, když jsi byl pod fíkovníkem“ (Jan 1,48).

Vydání: 2014/18 František svatořečil své předchůdce, 29.4.2014, Autor: Romuald Štěpán Rob


Papež František žene církev vpřed. Nechce, aby se samolibě zhlížela v sobě a pitvala svou minulost, ale chce, aby si byla vědomá stále dalších úkolů, které od ní Bůh a lidé očekávají. To platí o církvi jako celku, ale také o každém jejím členu. Srdcem této činnosti je pak modlitba. Existují desítky návodů, jak se modlit snadno a rychle, které ve skutečnosti spíše vyjadřují touhu člověka po ráji s Bohem. Dnes snad více než kdy jindy platí, že „je nepokojné srdce člověka, dokud nespočine v Bohu.“ Očekávání božského od věcí a lidí vede ke zničení jedněch nebo druhých či sebe sama. V tomto odstavci exhortace nacházíme šokující obrat. Nejsme to my, kteří rozjímáme o Bohu a jeho tajemstvích, ale máme dovolit Kristu, aby kontemploval nás a tajemství našeho života. „Nechme se uchvátit Boží nabídkou, kterou je pohlazení jeho lásky. U Boha nejsme čísla, jsme důležití, ba dokonce jsme pro něho těmi nejdůležitějšími, které má. I když jsme hříšníky, jsme těmi, kdo mu nejvíce leží na srdci.“ (papež František, homilie 2. neděle velikonoční, Řím 2013)

  1. Jakou formu modlitby mám nejradši?
  2. K čemu mě modlitba nejvíce žene?
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou