26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace XVII.

23. 4. 2014

|
Tisk
|

169. V civilizaci, která je paradoxně raněna anonymitou a zároveň posedlá hledáním podrobností o životě druhých, v civilizaci stižené nestydatě morbidní zvědavostí je zapotřebí přívětivosti církve, která rozjímá, dojímá se a zastavuje se před druhým, kdykoli je to nutné. V tomto světě mohou svěcení služebníci i ostatní pastorační pracovníci zpřítomňovat pronikavou vůni blízké Ježíšovy přítomnosti a jeho osobní pohled. Církev musí zasvěcovat svoje členy – kněze, řeholníky a laiky – do „umění doprovázet“, aby se všichni neustále učili zouvat si opánky z nohou před posvátným územím druhého (srv. Ex 3,5). Musíme dát své cestě ozdravný rytmus spřízněnosti uctivým pohledem plným soucitu, ale zároveň spořádaně a svobodně povzbuzovat ke zrání v křesťanském životě.

Vydání: 2014/17 Papežové se stanou svatými, 23.4.2014, Autor: Romuald Štěpán Rob


Žijeme v době otupění vůči člověku, zároveň ale v životech jiných vyhledáváme skandály a senzace. Často dychtivě sledujeme téměř v přímém přenosu bídu a zoufalství lidí, ale nevšimneme si nešťastného člověka žijícího vedle nás. „Člověk ale nemůže žít bez lásky. Je sám sobě nepochopitelnou bytostí a jeho životu chybí smysl, nepozná-li lásku, nesetká-li se s ní, nezakusí-li ji, nepřivlastní-li si ji nějak a neprokazuje-li ji sám aktivně druhým“ (sv. Jan Pavel II., Redemptor hominis). Církev střeží skutečnost tajemství Boha, který se stal člověkem, a tak zároveň medituje nad důstojností každého člověka. Stal-li se Bůh člověkem, nikdo by nás neměl předčít v lidskosti a také: jak velkou cenu musí mít člověk, když sám Bůh za něj dává svůj život. Atmosféra vycházející z těchto rozjímání musí být vlastní každému křesťanskému společenství, protože vše, co je autenticky lidské, je cestou k Bohu.

  1. Setkáváme se v církvi s lidskostí?
  2. Jak vzdělávat kněze, řeholníky i laiky, aby u nich nedošlo k „cynizaci“ a určitému odlidštění v přístupu k lidem?


Romuald Štěpán Rob,
Petra Bláhová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou