26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ekonom, který ovlivnil papeže

28. 2. 2017

|
Tisk
|

Ve věku 83 let zemřel 17. února ve Washingtonu americký ekonom a filozof se slovenskými kořeny Michael Novak, kterému se přezdívalo teolog tržní ekonomiky.

Vydání: 2017/9 Jak mají křesťané reagovat na uprchlíky?, 28.2.2017


ÚHEL POHLEDU Jiřího Schwarze
Pouhé čtyři dny po teroristickém útoku na newyorská Dvojčata a washingtonský Pentagon přijel Michael Novak z Bratislavy do Prahy, aby v září 2001 převzal Výroční cenu Liberálního institutu. Dojalo ho, když na stejném místě Václavského náměstí, kde při jeho první návštěvě Prahy po pádu železné opony v dubnu 1990 hořela malá svíčka na památku Jana Palacha, spatřil množství svíček a květin vyjadřujících solidaritu Američanům.
Od pátku 17. února 2017, kdy Michael Novak ve věku 83 let zemřel, mnozí studenti a kolegové ve Spojených státech, Vatikánu, České republice, na Slovensku a určitě i v mnoha jiných zemích světa zapálili svíčku. Vzpomněli tak na svého laskavého profesora, přátelského a vnímavého člověka s velkým smyslem pro humor.
Novakovy slovenské katolické kořeny
Náboženská tradice v rodině, která se do Ameriky přistěhovala ze Spiše na Slovensku, dovedla Michaela Novaka ke studiu teologie. Jeho rodiče se už oba narodili ve Spojených státech a slovensky spolu mluvili, jen když si nepřáli, aby jim malý Michael rozuměl. Spojení křesťanské výchovy z rodiny s liberálními hodnotami, které se v Severní Americe tradičně těší velkému společenskému respektu, bylo tématem, jemuž Novak zasvětil své akademické působení. Přestože se hlásil k římskokatolické církvi, jeho dílo má ekumenický charakter.
V 60. letech na sebe Michael Novak upozornil sbírkou svých novinářských esejů Nová generace: Američan a katolík a následně reportážemi z druhého vatikánského koncilu horujícími pro reformy v římskokatolické církvi, aby oslovovala mládež. Práci s ní se ostatně věnoval celoživotně a akademicky působil na Stanfordu, Harvardu a dalších známých amerických univerzitách. V letech 1984–94 byl členem Rady pro mezinárodní vysílání řídící Rádio Svobodná Evropa, které šířilo ideje svobody a demokracie v zemích s totalitním režimem. V této pozici přivítal pád komunismu a později ještě v americkém Kongresu úspěšně lobbo­val za zachování vysílání Rádia Svo­bodná Evropa a jeho přesun z Mnichova do Prahy.
Michael Novak napsal více než 50 knih. Byly přeloženy do mnoha jazyků a některé z nich vyšly v češtině: Duch demokratického kapitalismu, Vyznání katolíka a Filosofie svobody. Zásluhu na jejich českém vydání má pražský Občanský institut, který byl s Novakem od roku 1991 v kontaktu.
Jeho názory obdivovala britská premiérka Margaret Thatcherová, která prohlásila, že Novakův popis kapitalismu jako mravního, společenského a ekonomického systému a jeho víra v jednotlivce a společenství je přesně to, co si ona myslela a v co věřila. Velkému obdivu se jeho dílo těšilo v Polsku, na Slovensku i u nás.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou