16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Drogy - metafora nemocné civilizace

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/13 Aby děti byly šťastné, 6.9.2004, Autor: Petr Příhoda

Všechny dosavadní války byly vedeny fušersky. Jaképak vítězství nad protivníkem, když mu pobijete spoustu lidí, zboříte města a rozvrátíte ekonomiku, nehledě k vlastním ztrátám! Elegantní způsob je tento: bez výstřelu obsadit jeho řídící centra (generální štáb, policejní prezidium, vysílačky atd.), jejich informační síť - a pak už jen klaviaturami počítačů přimět jeho zemi, aby fungovala podle vaší vůle. A co teprve, když si protivník o takový postup sám řekne! To je přímo skvělé.
Tak fungují některé viry: napadnou buňku, obsadí její 'centrálu' a vnutí jí svůj vlastní program. I některé psychotropní drogy si tak počínají. 'Obsadí' osobnost, zničí její Ego a zapřáhnou ji do svých služeb. Říkáme jim 'tvrdé'. Některým tak zatím neříkáme, ale to neznamená, že to neumějí. Záleží na okolnostech. Na těch záleží vždycky. Skotská whisky působí ve Skotsku měkce a lahodně, zato severoamerické indiány zruinovala. Finská vodka zatím lid země jezer a lesů příliš neohrožuje, jiná vodka, která se od té finské neliší, je pro lid Máťušky Rusi zhoubou.
Jsou dvě důležité okolnosti: osobnost - a kultura. Osobnost, to jsem já (Ego) plus mé svědomí (Superego); svědomí je ručitelem a strážcem identity mého Ega. Význam kultury spočívá v tom, zda těmto dvěma instancím fandí.
Představme si: Ego strádající od dětství nedostatkem lásky je podvyživené, Superego (svědomí) zakrnělé, nebo žádné - a prostředí zvané kultura je vůči oběma lhostejné, ne-li nepřátelské. Tak je tomu v dnešní 'společností zábavy' stále častěji. Síly, jejichž nástrojem je droga a její opojení, mají brány široce otevřeny.
Strategii těchto sil si osvojují další mocnosti: komerce, média, politika. Nalákat na vějičku, vniknout 'dovnitř', vytvořit návyk, závislost - a manipulovat. Touha slastně konzumovat je tím, co vychází nepřátelským obléhatelům vstříc. Ochotně jsou jim předávány klíče od městských bran. Většina obyvatel města je netečná, někteří přemítají, zda město je, či není obleženo, a jen hrstka se zarputile pře o to, zda vsadit spíš na prevenci, nebo na represi. Představy o represi jsou naivní, představy o prevenci břídilské, neboť účinná prevence předpokládá porozumět paradigmatu této nemocné civilizace. Většina obyvatel města je netečná...
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou