16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návštěva na LDN: Jak ji zvládnout?

23. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/43 Strašák zvaný Eldéenka, 23.10.2007, Autor: Karolína Peroutková

Leží váš příbuzný na geriatrickém oddělení? Tušíte, že je to pro něj nelehké a chcete mu pobyt usnadnit, nevíte ale jak a spíše rozpačitě postáváte u lůžka? Přečtěte si několik rad, než se vydáte na další návštěvu…

- pozorně si všímejte prostředí léčebny (čistota, upravený personál, nálada a ochota personálu, zařízení, celková atmosféra) a zvažte, do jaké míry se v tomto prostředí cítí váš příbuzný dobře
- co nejvíce jej navštěvujte, nejlépe každý den (je-li rodina početnější, je dobré domluvit se kdo kdy, hromadné návštěvy vyvolají jen rozpaky na obou stranách a výčitky nemocného, že se nestihl věnovat všem)
- povídejte si s ním klidně o obyčejných věcech. Nebojte se i mlčet a mluvit gesty (delší stisk ruky, pohlazení)
- sami jej aktivně rehabilitujte, nenechávejte všechnu práci na personálu (personál vám poradí, jaký druh pohybu je pro dotyčného nejlepší)
- krátká procházka v nemocničním parku je cennější než šlehačkový dort nebo honosná chryzantéma
-nemusíte jenom postávat u lůžka, nemocného můžete učesat, okoupat, ošetřit (pomůcky poskytne personál) – když jste byli malí, dělal totéž on vám, proč se ostýcháte mu to ve stáří vrátit?
-všímejte si drobných praktických věcí, např. když používal doma zubní protézu, používá ji i tady? (Ruce vám neupadnou, když ji vyčistíte.)
- pravidelně ho zásobujte tím, co má rád – ovoce, tekutiny, vitamíny, drobné jídlo (občas můžeme prohlédnout stoleček a zjistit, co z námi přinášených laskomin opravdu jí a co mu tvoří nepotřebné zásoby)
- umožněte mu v rámci možností vykonávat ty činnosti, které měl doma rád (TV, knihy, ruční práce…)
- vyzdobte mu nemocniční prostředí (stačí prostý obrázek rodiny na stoleček, nad postel dětský ruční výrobek), přineste mu i ty věci, na které byl doma zvyklý
- pravidelně kontrolujte jeho stav, informujte se u zdravotníků (jak nemocný komunikuje s okolím, jak a co jí, jak v noci spává, jak tráví čas mimo vaši návštěvu)
- co nejdříve pro něj připravte doma nové prostředí přizpůsobené jeho aktuálnímu stavu – mluvte s ním o tom!


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou