26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návrh majetkového narovnání se nelíbí levici

29. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/18 Čína - země plná kontrastů, 29.4.2008

Sociální demokracie se minulý týden nechala slyšet, že považuje vládní návrh zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi za nepřijatelný. Zákon, který měl narovnat část křivd spáchaných komunistickým režimem, nepodpoří. Levice je v tomto ohledu jednotná. Pozadu totiž s odmítavým stanoviskem nezůstali ani současní komunisté, přímí pokračovatelé pachatelů někdejšího bezpráví. Zamítavým stanoviskem hrozí také někteří poslanci ODS.

Vládní návrh počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun vyplácená 60 let. „Sociální demokraté přichystali protinávrh a jsou připraveni o něm jednat s koaličními stranami,“ sdělil místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Jak vzápětí uvedl předseda České biskupské konference Jan Graubner, pro církve je představený názor těžko přijatelný.

ZNOVU NA ZAČÁTEK?!

Zareagovala i Ekumenická rada církví (ERC). „Z našeho pohledu se zbytečně vrací mnohaletá jednání znovu na začátek a odkládá tak nutná řešení problému opět do nedohledna. Vládní zákon je výsledkem poctivé a důkladné práce vládní i církevní komise. Pracovní skupina ČSSD vytvořila dodatečně svůj vlastní návrh, který nevychází z rozhovoru s církvemi. Je direktivní a postrádá kontext mnohaletých jednání s těmi, kterých se týká,“ uvádí se v prohlášení předsednictva ERC. Také arcibiskup Jan Graubner zdůraznil spolupráci s církvemi při přípravách vládního návrhu. „Jako u každého jednání bylo třeba i ustupovat, ale nynější návrh je přijatelný pro všechny a vyvážený, takže v něm není možné dělat dílčí změny.“

OMEZIT A SNÍŽIT VŠE
ČSSD uznává, že církve byly poškozeny komunistickým režimem a že je potřeba vyřešit jejich majetkové nároky a financování. Vládní řešení však považují za „nadhodnocené a nepřiměřené“.
Socialisté chtějí omezit restituce církevních řádů pouze na bývalé řádové budovy a pozemky, na kterých stojí, a to jejich výčtem v zákoně. Finanční kompenzaci za nevydaný majetek, která by měla být nově vypočtena a přizpůsobena ekonomickým možnostem státu, navrhují převést na náboženskou nadaci, a to během tří let, z mimorozpočtových zdrojů. Lesy požaduje ČSSD ponechat v majetku státu a ostatní pozemky po zrušení blokačních paragrafů v zákoně o půdě bezúplatně převést na obce. Součástí dohody s církvemi by mělo být i vlastnictví Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Podle Sobotky by měl zůstat ve vlastnictví státu, který by ho užíval s církví společně.
„S někdejší vládou socialistů jsme marně jednali roky. Například náboženský fond prosazují od počátku. Tehdejší ministr kultury ale názorně ukázal spolehlivost takových fondů. Neplatně zrušil fond fungující od Josefa II. U Ústavního soudu jsme sice vyhráli, fond funguje dál, ale už nemá žádný majetek,“ reagoval arcibiskup Jan Graubner.

KOMUNISTÉ ZPOCHYBŇUJÍ VLASTNICTVÍ
Se souputníky na levé straně politického spektra se svými námitkami shodují komunisté. „Jejich odmítavý postoj k církevním restitucím nepřekvapuje. Vždyť to byli oni, kteří se snažili církev zlikvidovat,“ připomíná arcibiskup Graubner. Jako bonus KSČM přidává ještě zpochybňování vlastnictví majetku církvemi. „Odvolávají se na prvorepublikového právníka Hobzu. Je dobré vědět, že v 50. letech takzvaný odborný posudek tohoto muže stačil k odsouzení biskupa Zely a celé skupiny kněží, kteří se provinili jen tím, že měli v církvi odpovědnost, k mnohaletým vězením,“ připomněl arcibiskup. Vládní návrh kritizovali v minulém týdnu opakovaně i někteří koaliční poslanci ODS. Sněmovna má zákon projednávat již na své právě probíhající schůzi. (Přinášíme informace z doby uzávěrky KT, tj. pondělí 28. dubna 12.00 hod. – pozn. red.)
JIŘÍ MACHÁNĚ, čtk



Minulou neděli připustil ministr financí Miroslav Kalousek možnost jednání o některých změnách zmiňovaného zákona, pokud by část občanských demokratů dál odmítala podpořit vládní návrh. Zdůraznil ale, že preferuje vládní znění, které je postavené na dohodě s církvemi. „Pokud by se ukázalo, že je zákon neschvalitelný, tak je samozřejmě řešením vyjednávat o některých možných změnách,“ řekl ministr. Do vyjednávání by podle něj bylo třeba zapojit i církve. „Protože vyjednat něco jenom v Poslanecké sněmovně, změnit dohodu, aby pak druhá strana dohody, to jest církve, řekla: ‚My na to nejdeme‘, to by nemělo smysl,“ uvedl Kalousek. Mluvčí ČBK Irena Sargánková řekla, že vyjednávání o případných změnách by bylo složité a obtížné vzhledem k tomu, že k dohodě na podobě návrhu zákona se domluvilo 17 církví.
(čtk)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou