16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návratu do Číny se bojím, píše křesťan

6. 3. 2018

|
Tisk
|

Čínští křesťané žádající v ČR o azyl dostávali minulý týden zamítavá stanoviska ministerstva vnitra, které vyhovělo jen osmi z nich. 70 žádostí zamítlo. Azyl nedostal ani křesťan, který pracuje v olomouckém kněžském semináři.

Vydání: 2018/10 Novináře pohřbil arcibiskup, 6.3.2018, Autor: Tomáš Kutil


„Ve spolupráci s kláštery a s podporou otce arcibiskupa jsme přijali a ubytovali několik čínských křesťanů různého věku a nabídli jsme jim také práci,“ popisuje vicerektor olomouckého semináře P. Pavel Šupol. Azyl ale bohužel většina z nich nezískala – dvě ženy ještě na doručení rozhodnutí čekají, z dalších pěti Číňanů dostala azyl pouze jediná žena. „Můžeme vydat svědectví o jejich zájmu poznat naši kulturu a víru. I přes jazykovou bariéru se zapojují do modliteb, učí se česky a snaží se domluvit. Jsou velmi skromní, v podstatě jakoukoliv finanční pomoc mimo plat jim musím skoro vnutit,“ pokračuje P. Šupol.
V pátek se o zamítnutí azylu dozvěděl i čínský křesťan, který pracuje v semináři. „Mé srdce je velmi nervózní, bojí se výsledku. Mám strach z poslání zpět do Číny. Jsem tady dlouhou dobu a také už tady znám hodně lidí. Hodně mi pomáhají, jako by byli má rodina. Také se bojím, že je ztratím,“ napsal v dopise (více na str. 6). Na svou situaci nahlíží skrze biblický příběh zkoušeného Jóba. „Neměl nic, nestěžoval si, ale děkoval Bohu. Viděl jsem Jóbovu pravou poslušnost a důvěru v Boha. Pokud se stane něco opravdu špatného, musím poslouchat Boha jako Jób,“ píše.
„Ve spolupráci s právníky budeme řešit, jak mu pomoci zůstat. Je paradoxní, že jemu i ostatním zřejmě uškodila rychlost, s jakou dokázali začít pracovat a zapojit se do normálního života,“ doplňuje vicerektor semináře a přidává příhodu, která svědčí o osobnosti tohoto Číňana, který si nechává říkat Josef. Jednu sobotu měl pomoci přestěhovat maminku jedné zaměstnankyně semináře. Termín se ale změnil a stěhování vyšlo na den, kdy mu jedna řeholnice nabídla jet na výlet ke své rodině. „Sám jsem byl svědkem toho, jak lámaně vysvětloval, že naše zaměstnankyně ho požádala dřív, a přestože se změnil termín, půjde jí pomoci a na výlet nepojede. Už jen to je pro mě důkazem, že tito lidé přemýšlejí stejně jako my, vyznávají stejné hodnoty, ihned se začleňují do společnosti, chtějí pracovat, jsou velmi pilní a učenliví,“ připojuje P. Pavel Šupol.
Čínským křesťanům, kterým byl azyl zamítnut, nyní už zbývají jen správní žaloby jako poslední šance zůstat v ČR. O tom, co v Číně prožívali, nechtějí mluvit. Bojí se, že by ublížili rodinám, které zanechali doma.

„Nepřísluší mi hodnotit postup českých úřadů, nicméně věřím, že postupují podle předpisů,“ reagoval na aktuální situaci kardinál Dominik Duka. A připomněl, že na situaci křesťanů v Číně upozornil písemně i ústně čínského prezidenta při jeho návštěvě v Praze v roce 2016.
Respektování lidských práv, nebo ekonomický prospěch
Biskup Václav Malý poukázal na délku rozhodování úřadů. Oproti standardní půlroční lhůtě se rozhodování v případu čínských křesťanů natáhlo více než čtyřnásobně. Zármutek a rozhořčení nad verdiktem úřadů vyjádřil plzeňský husitský biskup Filip Štojdl. „Žádám odpovědné úřady a instituce, aby se pokusily zvrátit rozhodnutí ministerstva vnitra, jímž byli čínští křesťané uvrženi do existenční nejistoty. Zároveň si cením úsilí všech obětavých lidí v občanské i církevní sféře, kteří čínským křesťanům pomáhají. Za jejich práci jim děkuji,“ napsal.

„Je ostudou naší země, že vyměňuje respektování lidských práv za ekonomický prospěch. Jako biskupský vikář pro pastoraci, jemuž je svěřena také starost o migranty, jménem celé ostravsko-opavské diecéze vyjadřuji naléhavou prosbu o modlitbu za spravedlivé rozhodnutí soudů, u nichž jsou nyní podávány žaloby na rozhodnutí ministerstva vnitra,“ napsal k případu P. Vít Zatloukal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou