16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Návrat k víře Jiřiny Jiráskové

16. 1. 2013

|
Tisk
|

Vydání: 2013/3 Příští prezident? Zeman, nebo Schwarzenberg, 16.1.2013, Autor: Jan Paulas

Poslední rozloučení s legendární herečkou Jiřinou Jiráskovou proběhlo v pondělí 14. ledna při mši svaté v chrámu Matky Boží před Týnem v Praze.

Smuteční obřad vedl kardinál Dominik Duka a čtení z Písma sv. se ujal režisér Jiří Strach, v jehož filmech Jiřina Jiráková hrála. Přímluvy četl herec David Švehlík. V podání Lucie bílé zazněla během bohoslužby píseň Panis Angelicus. S herečkou se mohla veřejnost rozloučit už v pátek 11. ledna v pražském Vinohradském divadle.

Jiřina Jirásková zemřela 7. ledna po dlouhé nemoci. Jedním z lidí, kteří jí byli v posledním období jejího života nejblíž, byl právě režisér Jiří Strach. V jeho loňském filmu Vrásky z lásky hrála jednu ze svých posledních rolí. „Snažil jsem se ji poslední měsíce doprovázet a možná jí trochu suplovat něco, co v životě neměla – totiž vnuka. Díky tomu mohu také říct, že v závěru života provedla velkou reflexi, která ji vedla k návratu k hluboké víře. A také odešla z tohoto světa zaopatřena svátostmi. Nakolik jsem tedy na jedné straně smutný z jejího odchodu, jsem na druhé straně rád, že odešla do Boží náruče. Když odejít z tohoto světa, tak takhle,“ říká Jiří Strach.

Režisér Strach byl zároveň jedním z posledních, kdo herečku navštívil. „Zastavil jsem se u ní v pátek navečer. Bylo už zřejmé, že si ji Pán Bůh volá k sobě. Myslím, že jsem viděl jeden z jejích posledních úsměvů v životě, když jsem jí přinesl čerstvou zprávu, že za svou vedlejší roli ve Vráskách z lásky byla nominovaná na Cenu české filmové kritiky,“ vzpomíná režisér. Byl to on, kdo také s Jiřinou Jiráskovou natočil bilanční dokument o jejím životě, který odvysílala Česká televize v den hereččina skonu. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou