26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nastupující plzeňský biskup se byl představit u sousedů

12. 4. 2016

|
Tisk
|

Tři biskupové vstupují za slunného dopoledne do monumentální řezenské katedrály sv. Petra. Dva starší s hlavami pokrytými solideem, uprostřed nich mladší, zatím prostovlasý. Dva starší bratři uvádějí nejmladšího do chrámu, napadne přihlížející. A vlastně to tak je.

Vydání: 2016/16 Nastupující plzeňský biskup se byl představit u sousedů, 12.4.2016, Autor: Alena Ouředníková



Emeritní plzeňský biskup František Radkovský a řezenský biskup Rudolf Voderholzer doprovázejí nově jmenovaného plzeňského biskupa Tomáše Holuba. Oba s ním budou i poslední dubnový den, kdy přijme biskupské svěcení. Hlavním světitelem bude sice kardinál Dominik Duka, ale řezenský a plzeňský biskup se stanou spolusvětiteli. Ze vzájemné přítomnosti u biskupských svěcení v Regensburgu a v Plzni se pomalu stává tradice. František Radkovský byl totiž před třemi lety spolusvětitelem dnešního řezenského biskupa.
V této chvíli se však píše datum 7. dubna a biskup Radkovský přivezl svého nástupce do historického města na Dunaji, aby jej představil zdejšímu biskupovi i dalším zástupcům bavorské diecéze, s níž má ta plzeňská od svého vzniku mimořádně dobré a intenzivní vztahy. Na důkaz toho hoří ve svatopetrské katedrále před mariánským oltářem tlustá svíce se znaky obou biskupství. „Svíce tu bude zapálená každý den až do svěcení biskupa Tomáše,“ vysvětluje generální vikář diecéze Regensburg Michael Fuchs. Česky. Ač rodilý Němec, naučil se česky jako samouk během svého působení v pohraniční bavorské farnosti. Při prohlídce katedrály upozorňuje pak biskupy na sochu sv. Václava či na reliéf sv. Jana Nepomuckého na hlavním oltáři a zdůrazňuje: „Je tu mnohé, co nás spojuje, nejen historicky.“
V té chvíli se z výšky klenby spouští malá prosklená kabina výtahu, která je určena pro dopravu varhaníka ke klaviatuře obrovských závěsných varhan. Biskup Holub do ní usedá a vznáší se vzhůru. Strachem z výšek netrpí, jako bývalý vojenský kaplan má za sebou totiž armádní výcvik včetně seskoku padákem. Posléze se všichni tři biskupové vydávají opačným směrem, do podzemní krypty řezenských biskupů, aby se zde společně pomodlili. Postojí u hrobky Manfreda Müllera, jenž byl řezenským biskupem v době vzniku plzeňské diecéze.
„Západní Čechy jsou vlastí mojí matky, která pocházela z Kladrub. I na vztah našich diecézí nahlížím jako na příbuzenský, často to opakuji. Jsem rád, že biskup František má v biskupu Tomášovi následovníka, s nímž budeme pokračovat v duchu myšlenky ‚Stavět mosty s Kristem‘, kterou se nám s biskupem Františkem podařilo uvést do konkrétní podoby. Za všechny jmenujme společné zahájení Tříkrálové sbírky pro obě diecéze,“ zahájil biskup Voderholzer tiskovou besedu, která následovala po prohlídce katedrály.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou