26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Naše služba začíná nasloucháním

9. 2. 2021

|
Tisk
|

Vyhledáte-li na internetu kontakt na kněze a dlouholetého nemocničního kaplana P. LEO ZERHAUA, objeví se vám hned na prvním místě s poznámkou „nepřetržitá telefonní služba“. Po vytočení čísla telefon pouze jednou zazvonil a už se ozval jeho hlas.

Vydání: 2021/7 Bratrství je lék na krizi a rozdělení, 9.2.2021, Autor: Lenka Fojtíková


Ne, ale dalo by se říct, že jedním z prvních. Když jsem začínal, byla v Brně už telefonní linka na nemocničního kaplana.
Učil jsem se, jak v nemocnicích „pronikat“ na jednotlivá oddělení. Pán Bůh připravil různé příležitosti, kdy došla pomoc třeba i zevnitř nemocnic. Poté mohly nastoupit další pomocnice ve funkci pastoračních asistentek. Dnes jim už říkáme kaplanky. Služba se tak pomaličku rozvíjela. Hodně záleželo na jednotlivcích, jak uměli oslovit, být v dobrém kontaktu s nemocničním personálem a nabídnout jim naši službu. Každý jsme jiný a máme různé schopnosti.
Celkem je nás deset.
Přiznám se, že to neumím dost dobře porovnat. Pokud je nás více, je i větší zájem pacientů.
Člověk by si na Ježíše rozhodně neměl hrát. Tato služba v nemocnicích je specifická. Na rozdíl od farností se zříkáme přímé evangelizace. Naše služba začíná spíše nasloucháním a potom se rozvíjí podle toho, o čem dotyčný chce mluvit. Samozřejmě, pokud přijdeme za věřícím, není problém mluvit o Ježíši.
Mluvit jako Ježíš může mít různé fáze. Pán Ježíš před svým křtem zřejmě mluvil trochu jinak, než když potom začal hlásat Boží království. Je důležité s nemocnými mluvit s obyčejným lidským porozuměním, ale také s vědomím, že setkání s Ježíšem alespoň v nějaké podobě je vrcholem toho, co člověk může zažít. Ať už je zdravý, nebo nemocný. Nemohu to ale někomu vnucovat.

P. LEO ZERHAU se narodil 9. května 1973 v Brně. Po maturitě na gymnáziu v Brně nastoupil roku 1991 do teologického konviktu a v letech 1992–1997 studoval Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Kněžské svěcení přijal 27. června 1997. V letech 1998 až 2002 sloužil jako kaplan a později administrátor v Příměticích u Znojma. Od roku 2002 působí ve funkci nemocničního kaplana v Brně. V roce 2013 stál u založení Katolické asociace nemocničních kaplanů, kde byl zvolen místopředsedou a je jím dosud.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou