26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Narozeniny jako příležitost k poděkování

2. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/36 Zamřížovaný čas - pohled na vězeňství z druhé strany, 2.9.2008, Autor: Zita Chalupová

Hanácká dechovka s fanfárami čekala liturgický průvod i zástupy věřících minulou sobotu po slavnostní bohoslužbě před olomouckou katedrálou. Své šedesátiny zde totiž slavil arcibiskup Jan Graubner.

„Narozeniny bývají důvodem k oslavě. Ale nikdo z nás nemá zásluhu na tom, že se narodil. Co tedy oslavovat? Spíše je to příležitost k poděkování: rodičům a Bohu. Děkuji také všem, s kterými mohu spolupracovat, kteří přispívají k našemu společnému cíli,“ říká při mši svaté arcibiskup Graubner.
Zvláštní dík vyslovuje moravský metropolita manželům, kteří budují rodiny, přijímají a vychovávají děti k prospěchu církve i společnosti.
Na závěr mše svaté i po ní obklopují moravského metropolitu gratulanti. Blahopřání od Svatého otce tlumočí nuncius Diego Causero, s přáními přicházejí představitelé místní i zahraniční církve a veřejného života. Před katedrálou je pro účastníky mše svaté připraveno občerstvení – malé hanácké koláčky, párky či víno.

NA ZVONY PRO KATEDRÁLU
Sotva se arcibiskup Graubner převlékne, obklopují jej věřící s blahopřáními a předávají mu dárky. Arcibiskup zase rozdává desítkám dětí křížek na čelo. Ačkoliv Jan Graubner žádal gratulanty, aby místo darů přispěli na zvony pro katedrálu, plní před chrámem jeho ruce kytice, bonboniéry, láhve domácí slivovice i zalepené obálky těch, kteří na jeho výzvu zareagovali.
„Často se stává, že lidé nevědí, co by darovali. Příspěvek na zvony se otci arcibiskupovi zdál jako nejlepší řešení,“ vysvětluje sekretář Jana Graubnera P. Petr Gatnar.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou