26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Náboženství nebo etika pro všechny

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/22 Pouť do Mariazell, 2.9.2004, Autor: KT KT

Slovensko podepsalo s Vatikánem smlouvu o vzdělávání
Ve čtvrtek 13. května 2004 podepsali v Prezidentském paláci v Bratislavě apoštolský nuncius v SR Henryk J. Nowacki a slovenský prezident Rudolf Schuster smlouvu o katolické výchově a vzdělávaní. Smlouva mezi Svatým stolcem a Vatikánem mimo jiné upravuje práva církví a náboženských společností ve vztahu k církevním školám, postavení církevních škol, vyučování náboženství nebo postavení bohosloveckých fakult. Zároveň byla podepsaná také dohoda mezi Slovenskou republikou a registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi.


Smlouva mj. předpokládá stálou součinnost s Ministerstvem školství SR a zavazuje se, „že svým obsahem odpovídá vyučování všeobecně-vzdělávacích předmětů a odborných předmětů na státních školách příslušného stupně, druhu a typu a rodičům umožňuje při zápisu do školy zapsat své dítě i na katolické náboženství takovým způsobem, aby jejich rozhodnutí nezpůsobilo žádnou diskriminaci žáka v oblasti školních činností“. Doposud se náboženství na Slovensku vyučovalo až na druhém stupni základních škol a v prvních dvou ročnících škol středních. Od začátku příštího školního roku se ale náboženství stane jedním z povinně volitelných předmětů již pro žáky prvních tříd. Žáci, respektive jejich rodiče, si budou moci vybrat mezi náboženstvím a etikou.

Ve svém projevu poukázal slovenský prezident Rudolf Schuster na ekumenismus, který na Slovensku funguje a je „příkladem pro ostatní státy“. Dodal, že teď už záleží na církvích, aby smlouvu i dohodu aplikovaly do života společnosti. Apoštolský nuncius Henryk J. Nowacki v této souvislosti řekl, že „smlouva deklaruje dobré a konstruktivní vztahy mezi Svatým stolcem a katolickou církví na Slovensku“.

Apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou