26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Náboženští vůdci odmítají otroctví

9. 12. 2014

|
Tisk
|

Patnáct vrcholných představitelů světových náboženství minulý týden podepsalo ve Vatikánu deklaraci proti otroctví. Jako expert se setkání zúčastnil Mons. Tomáš Halík.

Vydání: 2014/50 Náboženští vůdci odmítají otroctví, 9.12.2014, Autor: Tomáš Kutil

„Fyzické, ekonomické, sexuální a psychologické zneužívání v současné době spoutává desítky milionů lidí v nelidskosti a ponížení,“ řekl papež František před podpisem deklarace. Tyto formy zločinnosti jsou podle něj o to horší, že všem lidem nepřiznávají stejnou míru svobody a důstojnosti. „Vyzýváme proto všechny věřící, náboženské představitele, vlády a podniky, všechny muže a ženy dobré vůle, aby vyslovili svou podporu a připojili se k hnutí proti modernímu otroctví ve všech jeho formách,“ doplnil papež.
Mezi signatáři byla například hlava anglikánské církve, canterburský arcibiskup Justin Welby, francouzský pravoslavný metropolita Emanuel, ale i zástupci z řad hinduistů, buddhistů, muslimů a Židů. Na pozvání papeže se události účastnili také experti na náboženství včetně českého kněze a teologa Tomáše Halíka.
Celkem je na světě podle nevládních organizací kolem 36 milionů novodobých otroků. Signatáři deklarace chtějí svým podpisem inspirovat duchovní i praktické činy všech lidí dobré vůle bez rozdílu vyznání, tak aby se dařilo otrockou práci mýtit a do roku 2020 zmizela úplně.
Canterburský arcibiskup Welby, který patří k ústředním iniciátorům deklarace, vyzval světové politiky k přijetí efektivnějších zákonů proti všem formám otroctví. Cařihradský patriarcha Bartoloměj, jenž se s papežem sešel minulý víkend, na vatikánském jednání prostřednictvím videozáznamu přirovnal nutnost boje proti otroctví ke snaze zachránit životní prostředí na Zemi, neboť podle něj jde o dvě strany téže mince.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou