16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na svěcení nového budějovického biskupa si lidé přivstali

16. 6. 2015

|
Tisk
|

Kdo se místo do Londýna na oslavy narozenin královny Alžběty vypravil v sobotu 13. června do Českých Budějovic na biskupské svěcení Mons. Vlastimila Kročila, určitě nelitoval.

Vydání: 2015/25 Na svěcení nového budějovického biskupa si lidé přivstali, 16.6.2015, Autor: Radek Gális

Biskupské svěcení se zde konalo po pětadvaceti letech a někdejší pastýř diecéze Miloslav Vlk teď už v kardinálském mohl svému mladšímu nástupci udělit pár přátelských rad.
Natěšení věřící
Krátce po sedmé hodině ráno míří ve svátečním do katedrály sv. Mikuláše první věřící. „Přišli jsme brzo, abychom svěcení dobře viděli,“ svěřují se František a Jan Duškovi z Českého Krumlova ve ztichlé chrámové lodi, kde se mezi kabely připravují pracovníci TV Noe na přímý přenos. „Je to zážitek, který se odehrává v diecézi jen jednou za čas. Jsme na něj oba moc zvědaví,“ tvrdí svorně bratři.
Vysokoškolačka Anna Líbenková si také přivstala a přijela ze Strakonic vlakem, který jel už kolem šesté. „Chtěla jsem si zajistit místo uvnitř katedrály a účastnit se přímo,“ odůvodňuje dívka. „Určitě je to velká událost,“ dodává i za ostatní, proč nevyužila pohodlnější sledování přímého přenosu.
Hodinu před začátkem svěcení, plánovaného na 9.30 hodin, vstoupí do katedrály skupinka nově příchozích a už marně se rozhlíží po volných místech. „Moc jsem se sem těšila,“ říká tiše Kateřina Altmanová z Blatné a prozrazuje, že její syn Josef je také knězem. „Jsme rádi, že konečně máme nového biskupa, za kterého jsme se přes rok modlili,“ přidává se další blatenská farnice Jaroslava Hájková, která ji doprovází. „Přijeli jsme autobusem s naším panem farářem, je nás asi dvacet. Těšíme se, že našeho nového biskupa pozveme k nám do Blatné,“ sděluje.
Nový impulz
Venku před katedrálou se zvědavě rozhlíží P. Petr Plášil z Bechyně, který pak zamíří za ostatními do kláštera na Piaristickém náměstí, odkud se chystá vyjít velký průvod kněží. „Jde o mimořádnou a radostnou událost,“ zdůrazňuje P. Plášil. „Nového biskupa Vlastimila navíc osobně velmi dobře znám. Slibuji si od něj, že s Boží pomocí pomůže rozpohybovat naši diecézi a dá jí nový impulz,“ zmiňuje kněz, který ještě donedávna působil v Táboře.
Úderem deváté hodiny se dlouhý řetěz ministrantů, jáhnů a kněží z Piaristického náměstí vydává do Biskupské ulice, kde se k němu připojuje menší zástup, tvořený biskupy, kardinály a dalšími církevními představiteli. Slavnostně kráčejí centrem města přes náměstí Přemysla Otakara II., oči přihlížejících jsou upřeny zejména na Vlastimila Kročila. Liturgický průvod doprovází zpěv a zahraniční turisté se nestačí divit, jakou krásnou podívanou jim cestovní kanceláře zatajily. Po příchodu do zcela zaplněné katedrály sv. Mikuláše obsazují členové průvodu místa v presbytáři a přední části chrámu. Stovky lidí, kteří se dovnitř nevešli, se zájmem sledují obřad trvající více než dvě a půl hodiny na dvou velkých obrazovkách umístěných před katedrálou a vedle ní. Někteří sedí na lavicích, jiní si přinesli skládací židličky. I oni chtějí být osobně přítomni slavnostní události, o níž budou vyprávět doma i ve farnosti, a navíc se dočkají prvního požehnání od třináctého českobudějovického biskupa. 

více fotografií najdete zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.866261806760859.1073742056.708293042557737&type=1&l=aab3fb0e68

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou