26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na náměstích a návsích už začaly Vánoce

11. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/50 Vánoce, vánoce přicházejí, 11.12.2006

Do dálky zářící vysoké vánoční stromy, malé, světélky ověnčené stánky, přešlapující prodejci, kteří si mnou studené ruce, spousty lidí a do toho vůně svařeného vína či grogu. To jsou tradiční vánoční trhy, které se v adventu konají takřka v každém větším městě.

Stánek od stánku se tlačí davy a většinou se pídí po vánočních dárcích pro své blízké a po výzdobě pro své domovy. Nabídka je široká – své řemeslo předvádějí kováři, řezbáři, výrobci slaměnných vánočních ozdob, malíři obrázků na sklo či výrobci přírodních mýdel. „Chodíme na trhy každý rok. Patří to k rodinné tradici. Nadýcháme se tady předvánoční atmosféry, nakoupíme drobné dárky pro přátele a když pak jdeme domů, tak se zastavíme v kostele, který máme po cestě,“ říká mladá maminka se dvěma dětmi, které obdivují velký betlém pod vánočním stromem. Na trzích se obvykle neobjevují stánky s kýčem, bijícím do očí. Každý městský úřad si sám vybírá, které prodejce na své tržiště pustí či nikoli, a prodejní stánky bývají rezervovány už měsíce dopředu.
Už i do malých vsí se také rozšířil zvyk rozsvěcet vánoční strom. „Je to příležitost se sejít a společně si zazpívat. Letos jsme dokonce zpívali roráty ze zpěvníčku KT,“ chlubí se novou tradicí místostarostka středočeské Chýně Věra Kovářová.

VÁNOCE V ADVENTU?
I když řada věřících tyto spíše vánoční zvyky v adventu kritizuje, biskup František Radkovský s tím nesouhlasí: „Rozsvěcel jsem vánoční strom na plzeňském náměstí hned na začátku prosince spolu s primátorem Pavlem Rödlem. Zpíval tu dětský sbor a Bára Basiková. Nevidím na tom vůbec nic špatného.“ Plzeňský biskup dodává, že většina sekularizované společnosti prostě nedokáže rozlišit Vánoce a advent, přičemž všechny vánoční akce dělají lidé v adventu z dobré vůle. „Můžeme tak sdílet radostné poselství Vánoc s lidmi, kteří do kostela nevstoupí. U našeho svítícího stromu je svatá rodina, takový betlém. Je pro mě překvapivé, kolik rodičů s dětmi se tam zastavuje. Vidím z okna biskupství, jak svým dětem vyprávějí, a třeba se tam i fotí,“ říká biskup Radkovský. Podle jeho názoru jsou vánoční stromy, trhy a betlémy už od začátku adventu kulturním fenoménem, který čerpá z křesťanství. „A proto bychom měli být velkorysí. Na druhou stranu ale nesmíme zanedbávat liturgicko-náboženský rozměr. Žít advent, vracet se ke zpěvu rorátů a povzbuzovat k tomu,“ domnívá se plzeňský biskup.
Stalo se také dobrým zvykem, že se kolem vánočních stromů a na vánočních trzích konají rozličné kulturní akce, jako hromadné zpívání koled, koncerty, vystoupení šermířů, divadelní představení i benefice. Své místo mají na vánočních trzích i charitativní organizace.
GABRIELA PLAČKOVÁ, JIŘÍ MACHÁNĚ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou