23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mýty a fakta o pomoci Ukrajincům

7. 3. 2023

|
Tisk
|

Stejná výše životního minima, stejné podmínky pro zdravotní pojištění. Ukrajinští uprchlíci mají po úvodním zabydlení obdobné podmínky pro dosažení sociálních dávek jako Češi. Vedoucí charitní Poradny pro cizince a uprchlíky odpovídá na četné otázky veřejnosti a vysvětluje, že žádný Čech ještě kvůli Ukrajincům o státní podporu či pozornost Charity nepřišel.

Vydání: 2023/10 Deset let s Františkem, 7.3.2023

 
Nyní i ve spolupráci s některými farními a oblastními Charitami jim pomáháme především se začleněním do naší společnosti. Stále je nutná pomoc se zajištěním bydlení, protože na řadě míst bylo poskytnuto uprchlíkům jen dočasné bydlení. Nejaktuálnější je také prodlužování statusu dočasné ochrany. Každý den poskytujeme řadu asistencí Ukrajincům při online registraci a při jednání na Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Vytíženi jsme stále i doprovody a tlumočením při jednáních ve školách, u lékařů, na úřadech práce a u zaměstnavatelů. Řešíme i mimořádné události jako třeba narození dítěte, vážná onemocnění, zdravotní postižení a úmrtí. V případě potřeby poskytujeme potravinovou a materiální pomoc.
V současné době ukrajinští uprchlíci se statusem dočasné ochrany nemají přístup do našeho standardního sociálního systému. V případě potřeby je jim poskytována tzv. humanitární dávka, jejíž výše se odvíjí od toho, za který měsíc pobytu v České republice o ni cizinec po udělení dočasné ochrany žádá a jestli má nějaký příjem. Po dobu prvního půlroku činí maximálně pět tisíc korun měsíčně na osobu včetně dětí. Od sedmého měsíce pak hraje roli i věk žadatele. V případě dětí do 18 let je to maximálně 3490 Kč, u cizinců starších 18 let pak 4860 Kč, tj. částka životního minima. Při stanovení skutečné výše humanitární dávky se mimo první měsíc posuzuje příjem žadatele a počet osob ve společné domácnosti.
Ukrajinci se statusem dočasné ochrany mají volný přístup na trh práce, tj. mohou být zaměstnáni za téměř stejných podmínek jako občané ČR a nemusí si vyřizovat povolení. Podle aktuálních údajů je zaměstnáno v ČR více než 95 tisíc Ukrajinců s dočasnou ochranou. Počty zaměstnaných ukrajinských uprchlíků dlouhodobě rostou, zatímco počty příjemců humanitární dávky stabilně klesají.
Ukrajinští uprchlíci se statusem dočasné ochrany jsou zařazeni do systému veřejného zdravotního pojištění podobně jako občané ČR. Status dočasné ochrany, jak napovídá název, je pouze dočasným pobytovým oprávněním. Nyní je vzhledem k situaci na Ukrajině prodlužován o jeden rok do 31. března 2024. Poskytování zdravotní péče a zdravotního pojištění je vázáno na platnost tohoto pobytového statusu.
Po uplynutí 150 dnů ode dne udělení dočasné ochrany se mění úhrada veřejného zdravotního pojištění státem. Podmínky pro veřejné zdravotní pojištění uprchlíků se pak stávají obdobné jako v případě občanů ČR.
V praxi se setkáváme s problémy např. u invalidních a postižených osob, protože se na ně zatím nevztahuje naše legislativa pro tuto oblast. Řešíme často také naplněnou kapacitu pro přijímání nových pacientů u obvodních a dětských lékařů, velkým problémem je i nedostatek stomatologů.
Po celou dobu konfliktu jsme jako občané projevili lidem z Ukrajiny významnou podporu a pomáháme si i navzájem, protože jsou mezi námi lidé, kteří se v důsledku války skutečně ocitají v situaci nouze. Jako Charita jim poskytujeme zejména odborné poradenství, sociální a zdravotní služby.
Při všech příležitostech se snažíme zdůrazňovat, že nikdo z našich občanů, kteří to skutečně potřebují, nezůstane bez pomoci. I všechny služby, které jsme dosud poskytovali českým občanům, fungují v plném rozsahu i nadále. Naši lidé pracovali nad rámec svých běžných povinností a odvedli spousty hodin navíc, abychom mohli navýšit kapacity přímo pro pomoc Ukrajincům.
Už do počátku slýcháme, že uprchlíci mají drahá auta, značkové oblečení apod. Tehdy lidem vysvětlujeme, že životní úroveň na Ukrajině je obdobná té naší. I mnozí lidé u nás mají dražší auta. Kdybychom se ocitli v obdobné situaci a měli čas na přípravu k odjezdu, určitě bychom si s sebou vzali to nejlepší a nejkvalitnější, co máme.
Dalším mýtem je, že berou práci našim občanům. Dobře víme, že v mnoha profesích nám lidé z Ukrajiny pomáhají již mnoho let, mnozí zde podnikají, provozuji např. uklízecí firmy, pracují v odvětvích, kde je nedostatek našich pracovníků. Není už žádným překvapením, že ukrajinské ženy pomáhají pečovat v pobytových zařízeních o naše seniory, potkáme je ve zdravotnictví a řadě sociálních služeb. Někde nám nově příchozí skutečně vytrhli trn z paty a obsadili místa třeba v továrnách, které se potýkají s dlouhodobým nedostatkem pracovníků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou