16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Muslimové se radí v Mekce o dialogu

10. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/24 Nezavírejme oči před prostitucí, 10.6.2008

Saúdskoarabský král Abdulláh minulý týden v Mekce představil svůj projekt dialogu mezi stoupenci tří monoteistických náboženství: islámu, křesťanství a židovství. Král tak učinil z titulu kustoda nejvýznamnějších svatyň islámu: Mekky a Mediny.

„Islám rozumí dialogu jako cestě, založené na společných hodnotách tří monoteistických náboženství, která odmítají zradu, zločin a terorismus,“ prohlásil Abdulláh před pěti sty muslimskými učenci z celého světa. „Proto jsme se shromáždili, abychom sdělili světu, že jsme hlasem spravedlnosti a také lidských a morálních hodnot,“ dodal monarcha. Ve svém proslovu rovněž odsoudil islámský extremismus, který podle něj islámu škodí. Na této konferenci mají také delegáti definovat zásady pro dialog islámu s křesťany a Židy. Akce se koná z iniciativy saúdskoarabského krále, který se již v dialogu sám angažuje – např. loni v listopadu navštívil papeže Benedikta XVI. ve Vatikánu.

SAÚDSKÁ ARÁBIE A ÍRÁN UDÁVAJÍ SMĚR
Na setkání v Mekce byli zastoupeni sunnitský i šíitský směr muslimského náboženství. Přítomen byl i bývalý íránský prezident Ali Kabar Hašemi Rafsandžáni, který má pověst pragmatického konzervativce. Ten zdůraznil, že islámský svět musí hledat jednotu. „Jsem šíita,“ řekl, „a celý svůj život jsem studoval islám. Dovolte mi zde prohlásit, že šíité a sunnité mají 95 procent své víry společné. Proč bychom měli připustit, aby rozdíly, které nás dělí, umožnily našim nepřátelům nás ničit?“ Rafsandžáni se také osobně setkal s králem Abdulláhem. Právě sunnitská Saúdská Arábie a šíitský Írán stojí v čele těchto dvou hlavních proudů islámu. Obě země zároveň patří k nejkonzervativnějším zemím islámského světa.
(AsiaNews, mtz, RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou