26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Musíme najít novou tvář

11. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/24 Zničené kostely, 11.6.2010

O budoucnosti KDU-ČSL a příčinách neúspěchu strany v posledních volbách jsme hovořili s Michaelou Šojdrovou, která se po rezignaci dosavadního předsedy Cyrila Svobody jako první místopředsedkyně ujala vedení strany a bude ji řídit až do celostátního sjezdu. Ten je plánován na září.

Jak vidíte budoucnost vaší strany? Na co by se teď měla soustředit?

Jsem přesvědčena o tom, že křesťansko-demokratický proud má budoucnost. KDU-ČSL má budoucnost, pokud získá do svého čela vedení, které ji přivede zpět do Poslanecké sněmovny. Strana má velké zázemí, 37 tisíc členů, zkušené lidi v okresech a krajích. Především však máme dlouhodobou vizi a program, který se nevyčerpal a který je pro Českou republiku potřebný. To vše je základ, který nemají strany, jež nám v posledních volbách vzaly voliče. My jsme zase neměli to, co oni – mediálně zajímavého předsedu s dokonalým servisem propagačních agentur.

Jak budou vypadat nejbližší kroky vedení strany?

Naše role je nová, jsme jedinou parlamentní konzervativní stranou v opozici (KDU-ČSL má své zástupce ještě v Senátu – pozn. red.) a tuto roli chceme hrát důsledně. Musí nás být vidět a slyšet. Vím, že to nebude jednoduché. Naším úkolem je připravit volební sjezd, který bude symbolicky 28. září 2010 ve Žďáře nad Sázavou, v centru republiky. Předsednictvo by mělo připravit časový harmonogram přípravy na sjezd a také stranu ekonomicky stabilizovat. Předložíme analýzu výsledku voleb, otevřeme prostor pro vnitrostranickou programovou diskusi. Dále musíme zajistit co nejlepší zastoupení KDU-ČSL na kandidátkách pro komunální a senátní volby. Budeme jednat o spolupráci s nezávislými kandidáty, případně s jinými politickými stranami, k nimž máme dlouhodobě nejblíže. Měli bychom také reagovat na některé nedostatky, o kterých už dnes víme. Neradi se loučíme s našimi zaměstnanci, ale redukce je nutná. Musíme též udržet komunikaci se sdělovacími prostředky, chceme zůstat aktivní v elektronických médiích.

Máte v plánu bojovat o post předsedkyně KDU-ČSL?

Na předsedkyni kandidovat nebudu, cítím se za neúspěch voleb zodpovědná. Pokud má mít strana budoucnost, musí najít novou tvář a já chci, aby zde byl otevřený prostor. Proto ho nechci omezovat ani svými doporučenými favority. Předsedou musí být člověk, který bude mít plán na to, jak stranu znovu přivést do Poslanecké sněmovny, jak oslovit voliče i mimo členskou základnu. Měl by také vědět, jak dokáže finančně zajistit fungování strany, včetně volební kampaně.

Kde vidíte vy osobně hlavní příčiny volebního neúspěchu lidovců?

Neúspěch vidím jak ve vnějších okolnostech, tak v našich vlastních chybách, protože jsme na vývoj preferencí neuměli zareagovat. Nedokázali jsme získat nové voliče v Čechách, ve větších městech a mezi prvovoliči. Chybami se nikdo rád nechlubí, ale musíme je znát. Chci poukázat spíš na to, jak na ně budeme reagovat. Uvedla bych příklad: Jsem přesvědčena o tom, že máme výborný program pro podporu rodin s dětmi, ale musíme umět prezentovat i naše návrhy ekonomických nástrojů proti zadlužování a pro nastartování ekonomického růstu. Vůbec jsme nevyužili potenciál našich konzultací a spolupráce se známými a respektovanými ekonomy a sociology, jako je Tomáš Sedláček, Lubomír Mlčoch, Jan Švejnar nebo Ivan Gabal. Já osobně v této spolupráci vidím budoucnost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou