26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitby za republiku

23. 10. 2018

|
Tisk
|

Celou řadou akcí se do oslav sto let od vzniku Československa zapojila i církev: bohoslužbami u nás, v Římě i ve Štrasburku, novénou ke sv. Václavu i modlitbami za domov.

Vydání: 2018/43 Pestrá Misijní neděle, 23.10.2018


V česko-slovenském duchu se neslo poděkování za sto let Československa ve Štrasburku. V pondělí 22. října večer se konala bohoslužba v kryptě tamní katedrály, které se účastnili čeští a slovenští europoslanci i poutníci, například z Kroměříže či Slovenska. „Děkujeme za sto let našich zemí, ze kterých jsme 75 prožili společně. Děkujeme také za všechny aktivity směřující k prohlubování bratrství mezi národy evropského kontinentu, abychom tak slovy básníka Jana Zahradníčka ‚na všech stranách v království Božím hraničili‘,“ uvedl v kázání Mons. Martin Holík, ředitel Radia Proglas. Akce se konala symbolicky v den, kdy se před 40 lety ujal Jan Pavel II. úřadu papeže.
V úterý ráno následovalo ve Štrasburku slavnostní předání kříže od akademického sochaře Otmara Olivy předsedovi Evropského parlamentu Antoniu Tajanimu. Kříž vznikl díky spolupráci europoslankyně Michaely Šojdrové a několika slovenských europoslanců. Do Štrasburku ho přivezli v roce 2014 při příležitosti projevu papeže Františka v Evropském parlamentu a čekali jen na vhodnou příležitost k jeho předání.
Modlitby za vlast
Vnést do oslav stého výročí republiky modlitby se rozhodli věřící z Bílovic a Březolup na Uherskohradišťsku. V každé ze šesti obcí, které tyto dvě farnosti tvoří, se lidé už od pátku scházejí při novéně ke sv. Václavu. „Právě modlitba naší zemi nejvíc pomůže, a ke komu jinému se s ní obracet než k hlavnímu patronovi?“ nadnesl administrátor farnosti P. Pavel Macura. Na tento víkend jsou zde pak ještě plánovány modlitby za vlast. „Uskuteční se ve spolupráci s jednotlivými obcemi a jsou určeny nejen věřícím, ale všem lidem, kterým na naší zemi záleží,“ dodal kněz. K modlitbě za vlast se připojuje i farnost na pražském Vyšehradě v neděli 28. října v 16 hodin. Každý 28. den v měsíci se věřící modlí od 16.15 hodin za národ také ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.
Ekumenický rozměr má pak Modlitba za domov, která se bude konat 28. října od 15.00 do 16.30 ve sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech. Živě ji bude přenášet i Česká televize. Církve vyzývají, aby se k modlitbě připojily i další farnosti a sbory.
Kardinál Dominik Duka si bude sto let republiky připomínat 25. října v Římě. S delegací, jejímž členem bude i ministr kultury, se pomodlí v bazilice sv. Petra a uctí památku kardinála Berana. Zazní zde Svatováclavský chorál i hymna. Poté delegáti zavítají do Nepomucena a večer v Lateránské bazilice navštíví jedinečný koncert sboru a orchestru Collegium 1704 a sboru Centre de musique baroque de Versailles. Na koncertě, na němž vystoupí 120 účinkujících a který se koná u příležitosti 100 let od ukončení 1. světové války, zazní mistrovské dílo Missa Salisburgensis od českého rodáka Heinricha Bibera.
Vzniklo v roce 1682 k připomínce 1 100 let od založení salcburského biskupství. Salcburskou mši pak doplní stěžejní dílo Jeana Baptisty Lullyho Te Deum, které rovněž patří k vrcholům evropské barokní hudby.
S písní Karla Kryla
Modlitební setkání pro širokou veřejnost uspořádali v pátek také ve Vlkoši u Kyjova. „Večer republiky“ nabídl účastníkům program v kostele, při kterém lidé zhlédli šest krátkých nahrávek ze zlomových okamžiků stoletých dějin Československa. Každé z videí pak doprovodily charakteristické písně, mimo jiné od Karla Kryla nebo Karla Hašlera, a modlitby. „Důležitou úlohu hrála i symbolika tmy a světla. Asi hodinový program proto uzavřel společný zpěv Svatováclavského chorálu se svícemi v rukou,“ uvedl duchovní správce P. Jan Liška a dodal: „S účastníky jsme se pak sešli na faře u přípitku a společného sledování tematického filmu.“
A s číší vína si sto let od vzniku Československa připomněli v pátek také ve farnosti Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně. „Rozhodli jsme se výročí republiky oslavit posezením u cimbálové muziky a vína. Lidé si také mohli vyzkoušet dobové kostýmy a vyfotografovat se v nich s prezidentem Masarykem,“ popsal ředitel místní salesiánské komunity P. Radek Gottwald SDB. Na požehnání nového památníku a mši sv. zve v den výročí vzniku Československého státu v neděli 28. října rovněž Českomoravská Fatima v Koclířově.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou