26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitby za mír

1. 3. 2022

|
Tisk
|

Celá katolická církev v Česku se v neděli modlila za mír na Ukrajině. Při mších se četla tematická liturgická čtení a mešní formulář „V době války nebo rozvratu“. I přímluvy zněly především za Ukrajinu.

Vydání: 2022/10 Ve jménu Božím, zastavte se!, 1.3.2022


Už v pátek se konala ve svatovítské katedrále v Praze mše svatá za mír, při které zaznělo první čtení v ukrajinštině (o bratrovraždě Kaina a Ábela), ve stejném jazyce byla i část zpěvů. Ukrajinská rodina pak přinesla symbolicky obětní dary.
Mši, kterou přenášely Česká televize i TV Noe, předsedal kardinál Dominik Duka. V kázání citoval slova kardinála Stefana Wyszyńského: „Každá nenávist, každá zvednutá pěst proti bratru je prohrou.“ A zdůraznil: „Okupace, válka a násilí na Ukrajině zasadí nezhojitelnou ránu do vztahů národů, jejichž kultura a společné dějiny byly tímto nerozvážným a krutým krokem nelítostně zpřetrhány. Podobné činy ruských vladařů to způsobily vícekrát.“ Svou promluvu kardinál Duka uzavřel slovy kyjevsko-halyčského arcibiskupa Svjatoslava Ševčuka: „Bůh je vždy na straně obětí agrese.“
Stovky lidí se v pátek v podvečer přišly modlit za mír na Ukrajině také do plzeňské katedrály sv. Bartoloměje, kam biskup Tomáš Holub pozval věřící i nevěřící. „Nemá smysl se jen modlit, ale má smysl se i modlit,“ zdůraznil. Při bohoslužbě se četly liturgické texty jak v češtině, tak v ukrajinštině, poté bylo možné v tichosti zapálit svíčku a modlit se jen za zvuku varhanního preludia.
V neděli dopoledne při mši svaté na Petrově brněnský biskup Vojtěch Cikrle zase zdůraznil: „Budeme prosit za Ukrajinu a všechny osoby, které jsou do této nesmyslné války zapletené.“ Dále připomněl, že byly pošlapány a porušeny všechny úmluvy a smlouvy, které udržují mír ve světě, a tím začalo utrpení, nevraživost, napětí a boje. Podle biskupa je třeba pamatovat také na to, že zlo se může projevovat různým způsobem. „Tato situace jako by ukazovala i nám cestu, abychom nepodlehli nenávisti vůči obyčejným lidem v Rusku – tím bychom se přidali ke zlu, které odsuzujeme,“ upozornil v promluvě.
Konala se celá řada dalších modlitebních iniciativ, jiné se chystají. Třeba ve Vizovicích v úterý večer začíná čtyřiadvacetihodinové modlitební bdění spojené s postem a celodenní adoraci plánují na Popeleční středu v Lidečku. „Budeme při ní vyprošovat mír celému světu a hlavně ukrajinskému lidu a také odprošovat Boha za své hříchy, za hříchy jiných a modlit se za obrácení Ruska,“ říká zdejší farář P. Petr Martinka.
Objevují se i výzvy k modlitební „adopci“ ukrajinských vojáků. V Praze u františkánů se pak konají každý den adorace za Ukrajinu a v pondělí tam začaly také nepřetržité modlitby za Ukrajinu (tzv. 24/7). Vytrvat by v nich chtěli až do 6. března, přičemž připojit se může každý.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou