26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modlitba, půst... a Postní almužna

30. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/14 Almužna, 30.3.2011, Autor: Alena Scheinostová

Možná si dnes na srazu s kamarádkou můžete dát místo alžírské jen obyčejnou kávu. Zbude vám dvacet korun. V kostele je pak hodíte do „postničky“ – označené papírové kasičky – a na konci postní doby poputují spolu s dalšími příspěvky na pomoc potřebným ve vaší farnosti. Přesně takhle je zamýšlena celorepubliková sbírka Postní almužna, která o letošním postě probíhá už potřetí.

Tradiční způsob, jak opravdověji prožít předvelikonoční období, oprášili v roce 2009 v brněnské a olomoucké diecézi – a odtud se o následujícím postě rozšířil po celé republice. Výtěžek z příspěvků ušetřených na požitcích, jež si dárci odřekli, dosáhl v obou ročnících několika milionů. „Uskutečnění sbírky je vždy na dohodě mezi danou farností a místní charitou,“ přibližuje mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil. „Totéž pak platí i pro využití získaných peněz, k němuž může farnost dát konkrétní tipy.“ K tomu slouží také dotazník na spodní straně kasičky, kde mohou dárci označit upřednostňovaný způsob využití sbírky. „Z organizačních důvodů nelze sice zaručit, že obsah dané schránky půjde skutečně například na lidi bez domova, pro místní charitu je to ale důležité vodítko,“ zdůrazňuje Marek Navrátil a prozrazuje, že v minulých ročnících byly ze sbírky uhrazeny například nové dveře nebo jízdné pro sociálně slabé rodiny nebo byla podpořena místní domácí hospicová péče. Republikový koordinátor Postní almužny Jan Oulík připomíná, že právě v nastartování užší spolupráce mezi farnostmi a místními charitami je další ze zisků celé akce. „Tím, že si obě strany musí předem promyslet aktuální potřeby farnosti a vzájemně se domluvit, se může komunikace zlepšit i tam, kde třeba nefunguje ideálně,“ podotýká a dodává, že sbírka si postupně nachází místo na slunci i navzdory tomu, že je na rozdíl od jiných charitních sbírek zacílena především na věřící a nelze ji zviditelnit obdobně jako třeba Tříkrálovou sbírku s roztomilými dětskými koledníky v ulicích. Lidem totiž podle Oulíka almužna prostřednictvím organizované sbírky často vyhovuje, protože je pohodlnější než soukromé dárcovství. „Kromě toho neziskové organizace, jako je právě i charita, pomáhají promyšleněji, propracovaněji, a pomoc pak dostanou i k těm, kterých si jinak málokdo všimne, protože dostatečně ‚nekřičí‘,“ říká Jan Oulík a v této souvislosti připomíná například lidi, kteří trpí nezájmem a osamělostí. Postní almužna přináší nejen pomoc potřebným, ale pro dárce je též možným způsobem, jak naplnit tradiční postní požadavek milosrdné lásky k bližnímu; rodinám pak nabízí srozumitelnou cestu, jak postní poselství zpřítomnit také dětem. Sběr do 80 tisíc letošních pokladniček byl zahájen na Popeleční středu 9. března a potrvá v olomoucké arcidiecézi do Květné neděle 17. dubna, v ostatních diecézích až do 1. května 2011. Veškeré informace i podrobné výsledky sbírky z minulých let jsou též zveřejněny na webových stránkách www.postnialmuzna.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou