26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mládež se zaměřila na svatost i sv. Václava

29. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009, Autor: Tomáš Kutil

Tisíce mladých lidí zaplnily už v neděli večer centrum Staré Boleslavi. Na Mariánském náměstí totiž už v osm hodin začal předprogram, ve kterém se organizátoři pokusili představit svatost jako cíl života mladých lidí a duchovně je „naladit“ na pondělní setkání s papežem. Účast na tomto předprogramu předčila veškerá očekávání, protože mnoho mladých lidí přijelo z Brna ihned po skončení tamního setkání s papežem.

Přestože se tento předprogram konal v srdci Čech, náměstím mnohem hlasitěji zněla rozličná moravská nářečí. Když se z pódia ozvala otázka: „Kdo z vás přijel z Moravy?“, byla odpověď výrazně hlasitější a mohutnější než reakce na obdobnou poptávku po Češích. „V Brně mě hodně překvapila atmosféra, která tam byla, a to, s jakou radostí lidé vítali papeže. Je úžasné, že jeden jediný člověk okolo sebe dokáže šířit tolik světla,“ svěřil se nadšeně student Radim Konkol z Brušperku nedaleko Ostravy. Ačkoliv to původně neplánoval, odjel s pár kamarády i do Staré Boleslavi.

Zacíleno na svatost
Mládež přijela většinou v menších či větších skupinkách a ty se postupně trousily nejprve do stanového městečka nedaleko Proboštské louky, kde si složily batohy, a pak zamířily na Mariánské náměstí. „Nás přijelo devatenáct ze Sušice v jihozápadních Čechách. Jeli jsme vlakem, to je větší zábava, i když to trvalo šest hodin,“ prozradila Martina Nová. Oficiální předprogram začal v osm hodin večer a skončil krátce po jedenácté, zaměřen byl na pojem svatosti. „Svatost je úplně normální a je normální se o ni snažit,“ zdůraznil vícekrát ve svém vystoupení královéhradecký generální vikář P. Tomáš Holub. Nicméně zároveň vysvětlil, jak by mladí lidé měli svatost chápat. Ne jako nedostižný ideál, ale jako praktické prožívání vlastního života v lásce a pravdě. Hudbou provázela všechny body programu skupina Credenc.
Oficiální program na náměstí ukončila společná modlitba Otče náš, po níž se mládež odebrala do svých stanů. Část lidí ještě nalezla útočiště v přilehlém kostele Panny Marie, kde celou noc pokračoval tichý meditační program.

Mrazivé ráno
Ve čtyři hodiny ráno se v pondělí otevřely sektory na Proboštské louce a začali do nich proudit nejen mladí lidé, ale tentokrát už i poutníci všech věkových kategorií. Předprogram byl sice pořád určen především mládeži, ale nezdálo se, že by to někomu vadilo. Všichni se svorně zahřívali, protože bylo opravdu velmi chladno. Od šesti hodin se rozsvítilo pódium a začal program, jehož tématem byl svatý Václav.




Promluvy papeže a proslovy prezidenta lze nalézt na www.navstevapapeze.cz nebo v tomto čísle Katolického týdeníku.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou