26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mládež na Velehradě: 'Stop pasivnímu křesťanství'

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008, Autor: Jiří Macháně

Šest tisíc registrovaných mladých lidí dorazilo minulý víkend na setkání mládeže ActIv8, které bylo souběžné s Celosvětovými dny mládeže v Sydney. Byl pro ně připravený zábavný i bohatý duchovní program. Jako červená nit se jím táhla výzva k odvaze žít aktivní křesťanství, jak k tomu vybízel už z angličtiny převzatý název setkání: ActIv8 (Aktivuj se!).

Bohoslužby, křížové cesty, katecheze, nonstop adorace, poradny či workshopy. To je jen kusý výčet akcí, které byly pro mladé z Čech, Moravy a Slovenska připravené na necelé tři dny. Počty účastníků na jednotlivých akcích ukazovaly, že pořadatelům se podařilo obsáhnout živá a palčivá témata.
Velké množství mladých lidí přilákal například workshop pod vedením P. Tomáše Holuba, který hovořil o „chození s nevěřícím“. „Neříkám nechoďte s nevěřícím. Ale zdůrazňuji, že je to jako když stavíte dům na zelené louce a od začátku víte, že jedna z nosných zdí je riziková. Proto je třeba se jí více věnovat,“ upozornil P. Holub.
Jedním z vrcholů sobotního programu byla slavnostní vigilie, kterou vedl biskup František Radkovský. Po čtení, které zaznělo v jazycích Bible (překlad z hebrejštiny, aramejštiny a latiny byl promítán na velkoplošnou obrazovku), následovala promluva spišského pomocného biskupa Štefana Sečky.

SLZY A RADOST V JEDINÉM PŘÍBĚHU
Jedním z nejsilnějších okamžiků vigilie bylo svědectví Vlasty Kravčíkové z Popradu, která mládeži vyprávěla svůj životní příběh. Lékaři jí sdělili, že nebude moci mít děti, ale přesto se jí narodil syn a dcera. Jak řekla – byli průměrnou katolickou rodinou. Dcera však v šestnácti letech znovu přijala Krista a začala proměňovat svůj život. „Syn sa stal rytierom Nepoškvrneného srdca Panny Márie a zvažoval, že sa stane kňazom,“ popisovala období krátce před životní tragédií Vlasta Kravčíková. Obě její děti tragicky zahynuly při autonehodě. „V jednej sekunde sme stratili to najdrahšie. Pýtali sme sa, prečo my, prečo naše deti, ktoré chceli evanjelizovať, chceli svojím životom hovoriť o Bohu,“ vyprávěla Vlasta Kravčíková.
Po roce pak přišla velká krize a ona se rozhodla ukončit svůj život pod koly vlaku. „Vtedy, keď som na tie koľaje prišla, tak som jasne počula: ,Mami, nerob to!‘. Odišla som potom na našu záhradku, ktorá je v blízkosti. Zbadala som na stene kríž a vtedy som začala kričať na Ježiša: Kde si bol, keď moje deti zomierali?! Kde si bol, keď si nevidel moju bolesť a vieru?! Keď už som nevládala, tak Ježiš rozprával v mojom srdci a hovoril mi, že ma držal vo svojom naručí.“ Vlasta Kravčíková pak nalezla sílu k modlitbě a prosila Boha o nové naplnění svého života. Začala se věnovat evangelizaci a duchovním cvičením biřmovanců a dodnes pracuje s mládeží. Své vyprávění uzavřela tím, že nyní má místo svých dvou dětí spoustu duchovních dětí, za což ji tisíce mladých lidí na Velehradě odměnily bouřlivým a dlouhotrvajícím potleskem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou