16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mládež hlásala evangelium zpěvem i mlčením

4. 4. 2017

|
Tisk
|

Se svými přáteli, ale také s obyvateli Zlína se o víkendu setkali mladí lidé z celé arcidiecéze.

Vydání: 2017/14 V nemocnici má být kaplan, 4.4.2017, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze



Tisícihlavý průvod se vine mezi baťovskými domky z červených cihel. Křesťanské písně, které procesí doprovázejí, se nejsilněji rozléhají v podchodu pod rušnou hlavní třídou, a už za chvíli zní rozlehlým náměstím. Dosud spíš neobsazené lavičky se rychle zaplňují a účastníci průvodu i náhodní kolemjdoucí vstupují do příběhu, který se začíná odehrávat na pódiu a zobrazuje Kristovy poslední hodiny před ukřižováním.
Právě Cesta víry ulicemi města a muzikál Až na smrt se staly vyvrcholením diecézního setkání mládeže, na které o prvním dubnovém dni přijelo do Zlína asi 1 200 mladých lidí z celé arcidiecéze. Mezi přihlížejícími vzbudily svým vystoupením pozitivní ohlasy. „Moc se mi to líbilo. Je dobře, že lidem připomínají tradiční hodnoty,“ vyjádřila se pochvalně Marie Ševčíková, která představení zhlédla se svou vnučkou.
„Celé setkání se moc vydařilo – počínaje nádherným a tak trochu vymodleným počasím, za které dopředu prosili hned v několika klášterech, ale hlavně úžasnou atmosférou,“ pochvalovala si za pořadatele vedoucí arcidiecézního centra pro mládež Denisa Kracíková a dodala i osobní postřeh: „Asi nejpůsobivější moment pro mě byl začátek Cesty víry, který probíhal mlčky: přes tisíc lidí šlo ulicemi města v naprostém tichu.“
Veřejnému svědectví o víře předcházel dopolední program v tělocvičně místní střední školy. Mladí účastníci se během něj seznamovali s děkanáty arcidiecéze i s prací diecézního centra pro mládež, vyslechli si katechezi arcibiskupa Jana Graubnera na téma „Veliké věci mi učinil ten, který je mocný“ a slavili mši svatou. Zhruba 150 z nich přitom na setkání přicestovalo už o den dříve, aby v místním salesiánském středisku prožili večer chval.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou