26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Místo pro setkávání celé farnosti

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/33 Mladí křesťané na módní vlně, 31.8.2004, Autor: Anna Ferbie

V Blatnici otevřeli Dům Svaté Rodiny
Zatímco na mnoha místech České republiky kostely chátrají a zavírají se z důvodu mizivé účasti při bohoslužbách, v Blatnici na Hodonínsku došlo k jeho rozšíření. První srpnovou neděli zde olomoucký arcibiskup Jan Graubner požehnal nově vybudovaný Dům Svaté rodiny.


„I když jde o samostatnou budovu, skutečně je to svým způsobem přístavba kostela, protože je s ním novostavba propojena,“ uvedl správce farnosti P. Zdeněk Stodůlka. Chrám svatého Ondřeje tak získal tolik chybějící sociální zázemí i prostornou sakristii pro kněze a ministranty.

V objektu se počítá se zkouškami scholy a chrámového sboru. Především má být ale místem k setkávání všech věkových skupin celé farnosti. „Otevřený bude naprosto pro všechny. Chceme, aby sem přicházeli také doposud hledající a nevěřící občané,“ upozornil farář. „Pokud se bude zdejší společenství snažit, svět si všimne, že křesťané mají hodnoty, které stojí za to vyznávat a předávat je dál,“ řekl mimo jiné při promluvě arcibiskup Jan Graubner.

POMOHLI VŠICHNI
Práce na stavbě před dvěma lety zahájil P. Grzegorz Kotynia. Jeho nástupce, P. Stodůlka, dokázal dílo za pouhý rok po svém nástupu do služby dotáhnout do konce. Vedle celé řady řemeslníků se na výstavbě podíleli také brigádníci. Ti zde zdarma odpracovali tisíce hodin. „Tak se nám z původního rozpočtu, který byl zhruba čtyři a půl milionu korun, podařilo ušetřit téměř dva miliony,“ upozornil Stodůlka.

Stavba nezůstala lhostejná ani obecnímu úřadu, který se také podílel na financování, ale především zdarma poskytl potřebnou techniku a své pracovníky. Dům Svaté Rodiny se podařilo dokončit za pomoci obyvatel Blatnice i Blatničky, která do farnosti patří. V obou obcích se při sbírkách vybraly statisíce korun.

„Je to událost, jakou farnost nepamatuje. A to všechno je díky otci, který faru otevřel lidem,“ uvádí čtyřiaosmdesátiletá Božena Páčová. S jejím názorem souhlasila i další z farnic: „Já si nejvíce vážím, že se pan farář vedle duchovní činnosti na stavbě neštítil žádné práce.“

Mezi obětními dary se při slavení mše svaté objevil i stavební materiál.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou