26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Misijní dílo má u nás před sebou veliké úkoly'

14. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/42 Pontifikát Pia XII., 14.10.2008, Autor: Jiří Macháně

„Misijní dílo v České republice je v podstatě mladé, protože se začalo budovat od začátku před několika lety. Co zde bylo v minulosti, zaniklo v době komunismu. Rozvíjí se ale rychle. Má řadu projektů, dobrovolných spolupracovníků a řadu kontaktů v rozvojovém světě,“ chválí Papežská misijní díla arcibiskup Jan Graubner, který je v rámci České biskupské konference zodpovědný právě za misie. Jak říká, těší ho, že lidé mají tyto aktivity rádi, přijímají je a zapojují se. Například sbírka na misie je ze všech kostelních sbírek největší. „Nejde však jen o dary. Hodnotím vysoce ochotu lidí dát svůj čas a práci, když například pečou doma koláče, které nabízejí před kostelem za příspěvek na misie,“ doplňuje Jan Graubner.

Jste biskup zodpovědný v Česku za misie, čím vám dělají radost?

Radost mám, když se do misijních akcí zapojují děti. Až vyrostou, budou nositeli misijní myšlenky a předají ji další generaci. Misie je užitečná nejen pro ty, kterým se pomáhá. I sami dárci mnoho získávají, protože každým darem se rozšiřuje jejich srdce. Učí se žít pro druhé. Když vidí nouzi druhých, přestanou přeceňovat své problémy a jsou svobodnější. Misie však není jen pomoc potřebným, ale hlásání evangelia, svědectví víry, starost o spásu duší. Dary, modlitbou i obětí můžeme mít podíl na službě misionářů v daleké cizině. Jestli však dobře rozvineme misijní smýšlení, začneme být citliví i na situaci kolem nás a začneme se dělit s druhými o své zkušenosti s Bohem, zatoužíme přivádět k Ježíši ty, kteří ho dosud neznají, a pomalu se staneme misionáři ve vlastní zemi. Tak přispějeme i k uzdravení naší místní církve. Mám velkou naději, že rychlý rozvoj mladého misijního díla u nás přinese i tyto plody.

Co vás nejvíce zaujalo při vaší návštěvě misijních oblastí, například v Bangladéši?
Bangladéš je nejchudší země východní polokoule. Návštěvníka překvapí pohled na oráče s kravkou, která má jho a místo pluhu dřevěný hák, jak to známe z obrázků Přemysla Oráče. Nikde nenajdete kámen, jen pálené cihly, které se ručně rozbíjejí na malé kousky, když je třeba štěrk na opravu cesty. Na vesnici vám vyprávějí, jak dětským křikem zahánějí slony, aby nezničili úrodu či celou ves.
Nejvíce mě snad zaujalo, že v čistě muslimské zemi žije skupina křesťanů už řadu generací a nezmenšuje se. Ze 140 milionů obyvatel je zde asi 300 tisíc katolíků. Mají více církevních škol než farností. Dokonce i katolickou univerzitu. Pro katolíky je nemyslitelné, aby dali děti do jiné školy než katolické. Jejich školy jsou kvalitní a hlásí se do nich i muslimové.

Je něco, co by se církev v ČR mohla od křesťanů v „chudším“ prostředí učit?
Rozhodně. Ti lidé nám ukazují, že umějí být šťastní i bez majetku. Mají rádi děti a početné rodiny. Nevymírají. Mají i dostatek kněžských a řeholních povolání. Jsou hrdí na svou víru a dovedou žít jinak než jejich okolí. Přinášejí velké oběti pro výchovu a vzdělávání dětí v katolických školách. Mám za to, že v tom všem jsou lepší než my. Kdybychom se to od nich naučili, prospěli bychom nejen církvi u nás, ale i celému národu. Naše svědectví víry by bylo působivější. Vyrostli bychom v misionáře přinášející naději a povznesení kultury, přispěli bychom k věčné spáse mnoha lidí.
Misijní dílo má u nás před sebou veliké úkoly. Modlím se, aby zasáhlo všechny věřící.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou