26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mise Benedikta XVI. na Blízkém východě

15. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/20 Pastorace ukrajinců, 15.5.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Papež ukončil úvodní část své blízkovýchodní mise: navštěvu Jordánska, první arabské země svého pontifikátu. Všude byl vřele vítán a také arabská média hodnotila tuto část jeho cesty jako velmi úspěšnou. Benedikt XVI. promluvil ke královské rodině, postiženým lidem, katolíkům šesti ritů, muslimům i ke studentům.

Už v Jordánsku zamířil papež na biblická místa. Po stopách Jana Křtitele sestoupil k řece Jordánu (350 m pod hladinu Středozemního moře) a jako Mojžíš shlédl z více než 800 m vysoké hory Nebo na zemi, do níž kdysi Hospodin zavedl svůj lid. „Je vhodné, že má pouť začíná na této hoře,“ řekl Benedikt XVI. a vyzval věřící, aby „pozvedli oči a do své vděčnosti zahrnuli nejen podivuhodné Boží skutky v minulosti, ale také aby hleděli s vírou a nadějí do budoucnosti, kterou Bůh chystá pro nás a pro celý svět“. Papežova slova však zaznívají v době, která podle některých pozorovatelů nepřináší mnoho důvodů k optimismu. Vždyť příměří v Gaze má se skutečným mírem společného asi tolik, co jordánští beduíni s univerzitou západního střihu. A přece obojí v Jordánsku nalezneme. V jordánské Madabě totiž papež požehnal základní kámen univerzity, kterou tam zřizuje latinský jeruzalémský patriarchát. Při té příležitosti uvedl, že univezitní vzdělání „zjemní kritické schopnosti, rozptýlí nevědomost a předsudky a pomůže (studentům) osvobodit se ze zajetí, do nichž je uvrhují staré i nové ideologie“. Zároveň papež připomenul význam víry, jež „nepotlačuje hledání pravdy, ale naopak ho povzbuzuje“. Věda má totiž podle něj svoje meze a „nemůže dát odpověď na všechny otázky týkající se člověka a jeho bytí“. I zde – stejně jako na hoře Nebo – zakončil svou návštěvu Benedikt XVI. modlitbou Otče náš.

NEZAPOMEŇTE NA IRÁK!

 Už v letadle z Říma do Ammánu odpověděl Benedikt XVI. novinářům, na co by chtěl při této své cestě do kolébky tří světových náboženství apelovat: na modlitbu, formaci svědomí a na kultivaci rozumu. To se skutečně stalo zejména v mešitě Husajna Bin Talála, která nese jméno otce současného jordánského krále. „Když lidský rozum pokorně svolí, aby byl očištěn vírou, není ve skutečnosti nijak oslaben, ale naopak posílen v odporu vůči předsudkům a ve snaze přesáhnout vlastní omezení,“ sdělil papež posluchačům v mešitě. Lidský rozum podle něj posiluje nejhlubší společné touhy lidí a namísto manipulace či omezování povzbuzuje spíš k diskusi.

Důraz na pokojné soužití

 Při této příležitosti pozdravil Svatý otec i přítomného bagdádského patriarchu a zároveň apeloval na politické i náboženské představitele, aby zajistili křesťanskému společenství v Iráku základní právo na pokojné soužití s vlastními spoluobčany.

Dva nové kostely

Na letišti pak Benedikt XVI. ještě poděkoval za pozvání králi Abdalláhovi II. a ocenil jeho nasazení v mezináboženském dialogu i skutečnost, že při své cestě mohl požehnat základní kameny dvou katolických kostelů v Jordánsku – jednoho latinského a druhého melchitského ritu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou