26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ministři: Ocenění církevního majetku je správné

26. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/35 Máme doma prvňáčka, 26.8.2008

Při určení rozsahu majetkového vyrovnání s církvemi vycházela vláda z údajů, které předložily církve. Ověřila je z dostupných informací pozemkových úřadů a dalších státních institucí. Vyčíslení vraceného a nahrazovaného majetku se opíralo též o kvalifikované odhady, a je proto poměrně přesné.

Právě to řekli ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) členům sněmovní komise pro vypořádání státu a církví, která se sešla minulý týden. Opozici ani rebelujícího občanského demokrata Vlastimila Tlustého ale o správnosti vládního návrhu nepřesvědčili.
Ministr Jehlička i předseda komise Jan Kasal (KDU-ČSL) zdůraznili, že stát v minulosti církevní majetek odpovědně neevidoval. Církve prý proto mají přesnější informace. „Ten, kdo o majetek přišel, je ten, kdo přesně ví, o jaký majetek se jednalo,“ řekl Jehlička. Vládní komise podle jeho slov přesto posoudila pravdivost podkladů, které církve předložily.
„Vy jste se s církvemi dohodli na sumě a pak k tomu skládáte materiály,“ tvrdil zástupcům vlády stínový ministr kultury ČSSD Vítězslav Jandák, který se také nechal slyšet s požadavkem na vyčíslení nákladů státu na církve od roku 1949. Poslanec Tlustý (ODS) pak zopakoval, že vládní metoda vracení církevního majetku je špatná. Tvrdil, že by vláda měla ve správním řízení, kde vlastnictví jednotlivých položek ověřují pozemkové úřady, vracet vše, co církev nárokuje, a nevydávat finanční náhradu.
Podle Gandaloviče je Tlustého představa politicky neprůchodná. „Katolická církev by dostala valnou většinu toho majetku a nekatolické církve by neměly nárok na skoro žádné odškodnění. Byly by zde také regionální rozdíly.
Například v Olomouckém kraji by skoro všechny lesy byly vydány katolické církvi,“ řekl ministr zemědělství. Jak dodal, ověřování rozměrů všech původně církevních parcel by bylo velmi obtížné a trvalo by několik let.
Podle Karla Štíchy, předsedy expertní církevní komise, která podklady pro kalkulaci církevního majetku připravovala, si komise při oceňování majetku pomáhala statisticky vyhodnocenými údaji hodnot nemovitostí v ČR. V případě zemědělských pozemků vycházela zejména z publikace Výzkumného ústavu ekonomiky zemědělství z roku 2003, zřízeného ministerstvem zemědělství. U zemědělské půdy komise dospěla k ceně 44 korun za metr čtvereční. Toto číslo zohledňuje rozložení zemědělské půdy na území ČR, její průměrnou hodnotu v jednotlivých krajích a vliv faktu, že část zemědělské půdy je dotčena územními plány – a má tedy hodnotu vyšší, než je čistě zemědělská. Parlamentní komise vznikla po neúspěchu vládního návrhu ve sněmovně letos před prázdninami. Kromě opozice odmítli pro vládní normu v její současné podobě hlasovat i tři poslanci ODS. Poslanecká komise má návrh majetkového vypořádání s církvemi připravit do konce roku.
(čtk, mach)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou