26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ministři i vatikánský kardinál diskutovali o rodině

11. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/7 Jak se žije Vietnamcům, 11.2.2009, Autor: Jiří Macháně

Minulý týden to po několika mediálních přestřelkách vypadalo, že třetinu českých dětí do tří let čeká kvůli Evropské unii pobyt v jeslích. Do půtek se tentokrát nepustili pouze obvyklí aktéři obou stran politického spektra z české kotliny, ale s kritikou se do českého předsednictví opřeli i levicoví europoslanci. Realita se ovšem ukázala být poněkud jiná.

„Jesle nám nenuťte!“ versus „Na jesle nám nesahejte!“ – právě tak anoncovaly novinové titulky diskusi evropských ministrů zodpovědných za rodinu o tzv. barcelonských cílech. Do Prahy o tomto dokumentu přijeli diskutovat v rámci českého předsednictví. Zmíněný evropský dokument, schválený ještě před vstupem řady nových členských zemí do EU, stanoví, že do roku 2010 by každá ze členských zemí měla mít k dispozici jesle pro 33 procenta populace dětí do tří let. Za zpochybnění těchto záměrů ústy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase si Česko vysloužilo z úst evropských levicových kritiků nálepku zastánce „ženy u plotny“. Podle slov Vladimíra Špidly, sociálně demokratického eurokomisaře, se však ještě před zahájením setkání ukázalo, že některá prohlášení byla spíše řinčením předvolebních zbraní – při diskusi ministrů pak prý panovala shoda.

PROSTOR PRO VOLBU

 Pojmenoval ji i ministr Nečas: „S ministry jsme se shodli, že na prvním místě je zájem dítěte a že je nutné vytvářet prostor, aby každá rodina volila způsob výchovy podle své konkrétní situace. Na jednáních z úst zástupců některých zemí otevřeně zaznělo, že barcelonská kritéria nebudou plnit,“ zdůraznil Petr Nečas. Podle jeho slov jsou mezi zeměmi takové kulturní a historické rozdíly, že tyto cíle jsou pro některé nerealizovatelné. „V případě jeslí by se to v Česku nedařilo ani za komunismu, kdy těmito zařízeními prošla 24 procenta dětí,“ zdůraznil Nečas. Podle ministrových slov tedy Českou republiku boom velkých jeslí nečeká, přesto je podle něj nutné zajistit a umožnit, aby matky, které se chtějí vrátit do práce dříve, měly o dítě postaráno. „Chceme se ale orientovat na podporu malých školiček pro tři až čtyři děti v domácím prostředí. Podobně to dělají ve Francii,“ připomněl Nečas. Francouzi mají v současnosti nejvyšší porodnost v EU s indexem 2,18 dítěte na ženu (zatímco v Česku je 1,44). Z úst českého ministra dále zaznělo, že cílem vládní politiky je ocenění role rodičů, kteří se celodenně věnují péči o děti. „Nemůžeme na maminky pohlížet jako na budoucí pracovní sílu, či dokonce tak, že žena, která nechodí do zaměstnání, je společensky málem na úrovni příživníka. Tyto ženy přece pracují, avšak nedostávají za to plat,“ zdůraznil Nečas. Na setkání ministrů navázala konference Rodičovská péče a politika zaměstnanosti. Na pozvání ministerstva práce a sociálních věcí na ni z Vatikánu přijel též předseda Papežské rady pro rodinu kardinál Ennio Antonelli.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou