9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezináboženský dialog na Foru 2000

17. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/42 První roky kněžství, 17.10.2006

Neschopnost věřících i nevěřících lidí žít vedle sebe v míru, toleranci a lásce i hledání vzájemného pochopení a soucitné pomoci. Právě to vedlo bývalého prezidenta Václava Havla k zavedení tradice setkávání významných osobností duchovního, intelektuálního a politického života v rámci konference Forum 2000. Letos se uskutečnila už podesáté a zavítal na ni vedle celé řady hostů i tibetský duchovní vůdce dalajlama.

P. Tomáš Halík při konferenci označil za jeden z největších obrazů naděje, který zanechalo temné válečné dvacáté století, fotografii papeže Jana Pavla II., na níž se drží za ruce s dalajlamou, a dále s představitelem Židů, muslimů a ostatních světových náboženství. „Snad začínáme chápat, že se na jedné palubě naší ohrožené planety musíme naučit žít společně,“ uvedl P. Halík. Celá polovina konference se zabývala právě mezináboženským dialogem. Hlavním tématem byla otázka rizik globalizace. Přítomní diskutovali o tom, zda jsou náboženství součástí tohoto problému, nebo zda mohou naopak nabídnout nějaké řešení problémů, které s sebou fenomén přináší. Různé názory spojovalo jednoznačné volání po dialogu, lidské otevřenosti a soucítění.
Vrcholným okamžikem setkání pak byla společná modlitba křesťanů a meditace buddhistů. Ta se uskutečnila v kostele Nejsvětějšího Salvátora, kde se dalajlama společně s P. Tomášem Halíkem vystřídali u ambonu. Ve svém projevu P. Tomáš Halík zvláště zdůraznil potřebu modlitby a připomněl, že současné bolesti světa může uzdravit především společně sdílená modlitba a tichá meditace. Tibetský duchovní vůdce pak uvedl, že vnitřní klid získaný z meditace může lidem pomoci snášet problémy každodenního života a učiní je silnějšími pro pomoc ostatním. Poté se oba duchovní i přítomní ponořili do krátké tiché meditace. Na závěr pak společně zapálili sedm svící. Řadě diváků vstoupily v této chvíli slzy dojetí do očí. Zapsali se zaručeně do srdcí všech přihlížejících. „Pohled na tyto dva muže dvou významných a různých světových náboženství, sedících vedle sebe ve vzájemné harmonii a porozumění, byl podle mého dalším důležitým okamžikem ve sbližování národů, kultur a náboženství,“ uvedl po setkání jeden z jeho účastníků Tomáš Schwardy.
PAULA FASSATIOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou