3. 1. 2005
|Na Silvestra si dáváme sem tam nějakou skleničku. A proč nezkusit medovinu? Ve vyspělých civilizacích dávného Sumeru, Egypta, Indie, Persie a Číny byla medovina považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Lidé ji používali jak k výživě, tak k léčení. Dnes se naše „moderní“ společnost snaží navázat na všechno přírodní a přirozené, přitom svoji rovnováhu hledá pomalu a těžce. Pokud se věci užívají s rozmyslem, pomáhají, pokud ne, škodí. A tak je to i s medovinou. Jedním z největších českých odborníků na medovinu a zároveň jejím výrobcem je Dalibor Hromčík z Nivnice.
Vydání: 2005/1 Máš, cos od života čekal?, 3.1.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová
Příloha: Doma
Už jen proto, že je vyrobena z medu. Děláme ji velmi šetrným způsobem. V žádném případě se u nás nepřehřívá. Teplota dosahuje asi čtyřiceti stupňů, takže se důležité látky obsažené v medu neznehodnotí. Med je sám o sobě zdravý. Ovšem samozřejmě, pokud vypijeme pět litrů medoviny, dostáváme se někam jinam. U vína se říká, že pro zdraví jsou vhodné dvě deci denně - to samé platí i o medovině. Ta se navíc může pít ve stavu teplém (ale není třeba ji vařit) i studeném. Není ke škodě přidat i plátek citronu a dobré jsou tyto příchutě: skořicová, mandlová, cherry, ořechová - ty jsou ale podle mně lepší studené. V každém případě v naší firmě platí zásada, že stále zůstáváme na čistě přírodní bázi.
Je k ní potřeba dobrý med, kvalitní voda - my medovinu vyrábíme ze speciálně upravované vody, které se říká Pí-voda. Je to voda, která je upravená technologií Bio Control System, na jejímž vývoji se po dobu třiceti pěti let podílel tým předních japonských vědců. Naše firma je jediná v EU, kdo používá k výrobě medoviny tuto kvalitní vodu. Klasické zakvášení medoviny probíhá jako u vína. Pak se dodají přísady: kyselina vinná, fosforečnan amonný, bylinky. To ostatní je už klasická „vinařina“ - tedy stočit, nechat odkalit, nechat dozrát, profiltrovat, nalahvovat. Speciální ochrannou ruku držím nad naší višňovou medovinou, dodávám do ní svoji višňovou šťávu, je to medovina lehce griotková - myslím, že je vhodná pro dámy i pro pány.
Ze zkušeností nejen vlastních, ale především mých klientů mohu říci, že působí pozitivně na trávicí ústrojí, které příznivě stimuluje. Klasická hořká medovina - ať již studená, či ohřátá - také blahodárně působí na žáhu.
Co se týče obsahu alkoholu, není tak velký - činí kolem 12 %. Medovina se tedy při rozumném užívání může stát velmi příjemným nápojem vhodným pro setkání s milými lidmi.
Svou firmu provozujete společně s otcem, který odzkoušel první recepty - je tedy podnikem rodinným. Ale budete mít i vy svého nástupce, dalšího výrobce medoviny?
Ano. Tatínek s výrobou medoviny začal v roce 1960. V té době zkoušel, co je nejlepší. Když jsem se pak v roce 1967 narodil, už se pila naše vlastní medovina. V době, kdy se ještě nesmělo podnikat, jsme prodávali naše výrobky JZD Slušovice. Předělem byl rok 1989 - to začalo opravdu samostatné podnikání. A já sám už mám - tedy alespoň doufám - také vlastního pokračovatele. Je jím můj syn. Vypadá to, že bude dobrým výrobcem medoviny - již dokáže rozeznat její jednotlivé druhy a správně je zařadit do té pravé bedny. Ve třech letech je to docela dobré, nemyslíte?