23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Medovinu znaly už dávné civilizace

3. 1. 2005

|
Tisk
|

Na Silvestra si dáváme sem tam nějakou skleničku. A proč nezkusit medovinu? Ve vyspělých civilizacích dávného Sumeru, Egypta, Indie, Persie a Číny byla medovina považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Lidé ji používali jak k výživě, tak k léčení. Dnes se naše „moderní“ společnost snaží navázat na všechno přírodní a přirozené, přitom svoji rovnováhu hledá pomalu a těžce. Pokud se věci užívají s rozmyslem, pomáhají, pokud ne, škodí. A tak je to i s medovinou. Jedním z největších českých odborníků na medovinu a zároveň jejím výrobcem je Dalibor Hromčík z Nivnice.

Vydání: 2005/1 Máš, cos od života čekal?, 3.1.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Příloha: Doma

 

Už jen proto, že je vyrobena z medu. Děláme ji velmi šetrným způsobem. V žádném případě se u nás nepřehřívá. Teplota dosahuje asi čtyřiceti stupňů, takže se důležité látky obsažené v medu neznehodnotí. Med je sám o sobě zdravý. Ovšem samozřejmě, pokud vypijeme pět litrů medoviny, dostáváme se někam jinam. U vína se říká, že pro zdraví jsou vhodné dvě deci denně - to samé platí i o medovině. Ta se navíc může pít ve stavu teplém (ale není třeba ji vařit) i studeném. Není ke škodě přidat i plátek citronu a dobré jsou tyto příchutě: skořicová, mandlová, cherry, ořechová - ty jsou ale podle mně lepší studené. V každém případě v naší firmě platí zásada, že stále zůstáváme na čistě přírodní bázi.

 

Je k ní potřeba dobrý med, kvalitní voda - my medovinu vyrábíme ze speciálně upravované vody, které se říká Pí-voda. Je to voda, která je upravená technologií Bio Control System, na jejímž vývoji se po dobu třiceti pěti let podílel tým předních japonských vědců. Naše firma je jediná v EU, kdo používá k výrobě medoviny tuto kvalitní vodu. Klasické zakvášení medoviny probíhá jako u vína. Pak se dodají přísady: kyselina vinná, fosforečnan amonný, bylinky. To ostatní je už klasická „vinařina“ - tedy stočit, nechat odkalit, nechat dozrát, profiltrovat, nalahvovat. Speciální ochrannou ruku držím nad naší višňovou medovinou, dodávám do ní svoji višňovou šťávu, je to medovina lehce griotková - myslím, že je vhodná pro dámy i pro pány.

 

Ze zkušeností nejen vlastních, ale především mých klientů mohu říci, že působí pozitivně na trávicí ústrojí, které příznivě stimuluje. Klasická hořká medovina - ať již studená, či ohřátá - také blahodárně působí na žáhu.

Co se týče obsahu alkoholu, není tak velký - činí kolem 12 %. Medovina se tedy při rozumném užívání může stát velmi příjemným nápojem vhodným pro setkání s milými lidmi.

 

Svou firmu provozujete společně s otcem, který odzkoušel první recepty - je tedy podnikem rodinným. Ale budete mít i vy svého nástupce, dalšího výrobce medoviny?

Ano. Tatínek s výrobou medoviny začal v roce 1960. V té době zkoušel, co je nejlepší. Když jsem se pak v roce 1967 narodil,  už se pila naše vlastní medovina. V době, kdy se ještě nesmělo podnikat, jsme prodávali naše výrobky JZD Slušovice. Předělem byl rok 1989 - to začalo opravdu samostatné podnikání. A já sám už mám - tedy alespoň doufám - také vlastního pokračovatele. Je jím můj syn. Vypadá to, že bude dobrým výrobcem medoviny - již dokáže rozeznat její jednotlivé druhy a správně je zařadit do té pravé bedny. Ve třech letech je to docela dobré, nemyslíte?
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou