26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Maximum dobrého pro sebe i lidi kolem

7. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/32 Koníčky duchovních, 7.8.2006, Autor: Matúš Demko

P. Jan Böhm spravuje čtyři farnosti s osmi kostely. Má rád běhání, fotbal, hokej, motorky. Letos zorganizoval setkání křesťanských motorkářů. Předtím, než se stal knězem, pracoval jako řidič náklaďáku a ošetřovatel. Bydlí ve Voticích, při faře postavil volejbalové hřiště a chystá se vybudovat vinný sklípek.

Prý hodně sportujete...
Ve čtrnácti jsem začal s atletikou, s desetibojem. Bylo to všestranné a hodně mě to bavilo. Potom jsem se dostal k běhání. Po příchodu do farnosti ve Vlašimi jsem si koupil výbavu a začal hrát hokej. Po dvou letech jsem se dostal do Votic, kde zakládali fotbalové „B“ družstvo. Od té doby také hraju fotbal, konkrétně bramborovou odborářskou ligu - čtvrtou, nejnižší soutěž. Hokej hraju v Benešově, ale jen od září do února, kdy máme zápas většinou každý týden. Ovšem pozdě večer, takže to ve všední den stíhám.

Jak se vyvíjela vaše záliba v motorkách?
Jako kluk jsem jezdil na vesnici, kde každý, kdo měl chalupu, měl i motorku. Pionýry, simsony. U nás doma nikdy motorka nebyla, tak zůstával jen sen – jezdit! Jednou ležel na smetišti vyhozený výfuk, tak jsem si ho přidělal na kolo a jezdil jako na motorce. Poprvé, to už jsem měl 17 let, mi jeden farník půjčil nepoužívanou kývačku 175. Později se mi podařilo koupit od spolužáka v semináři „dvěstěpadesátku“ a pak v první farnosti „emzetu“, která byla ale v troskách. Časem jsem začal koukat po vyšších motorkách a koupil si Yamahu 400. Teď mám Yamahu 900 a jsem úplně spokojený. Mám na čem objíždět farnosti.

Letos jste zorganizovali setkání křesťanských motorkářů. Jak to vypadalo?
Přijelo 10 motorek a jeden velorex, z poloviny byly takové ty harleye, ostatní silniční motorky. Sešli jsme se tady na faře, dali si kafe a povídali o motorkách. Potom jsme se vydali do Horní Cerekve. Těch 100 kilometrů jsme jeli průměrně 70 km/hod, obcemi dodržovali „padesátku“, prostě perfektně. Jeli jsme vedle sebe a kochali se krajinou, žádné závodění.

K autům nemáte tak blízký vztah?
Já mám vztah spíš k velkým autům, k autobusům, k náklaďákům. Když jsem byl v prváku v semináři, tak jsem koupil autobus Karosu pro 45 lidí a vozil kamarády na zájezdy. A třeba taky skauty. V pražském semináři mi to tolerovali.

Prý chcete vybudovat při faře sklípek?
Když jsem přišel do Votic, při kopání vedle kůlny se objevil nějaký shluk kamení. Ukázalo se, že to je zazděný klenutý sklep. Tak bych z toho chtěl udělat sklípek, kde by se mohlo posedět při víně.

A možná i při kytaře...
Ano, zahraju si rád. Můj táta zemřel, když mi bylo 10 let. Hrál na kytaru i na bendžo. Měl jsem chuť hrát podle jeho vzoru. Měl dvanáctistrunnou kytaru, a já jsem mohl nejdříve používat jenom šest spodních strun, na jiné jsem nedosáhl. Tajně jsem si tedy pořídil kytaru vlastní a začal se učit akordy a lidovky. Nyní někdy hraju v domově důchodců a v pečovatelském domě. Nebo když je nějaká akce na faře. Mám rád především spirituály a moravské lidové písničky.

Jaký by měl být náš postoj k zájmům a zálibám?
Křesťan by měl patřit naplno Bohu. Současně by ale měl umět vzít svůj život do vlastních rukou a vytěžit z něj maximum dobrého pro sebe a pro lidi okolo. A při tom se všichni můžeme těšit i z nabídky života věčného, který slibuje evangelium.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou